Tradice a zvyklosti

Tradice a zvyklosti

Už když člověk poprvé olízl med z prstu namočeného v medném plástu, položil tím základ pro vznik včelařských tradic a zvyklostí. Med byl jediným používaným sladidlem až do 16. století. Jídlo bylo díky němu chutnější, a tak začal hospodář ve snaze zajistit rodině jeho pravidelný přísun u svého příbytku chovat včely. Od nich se učil poznávat přírodu v širších souvislostech. Získané zkušenosti předával potomkům a následovníkům také prostřednictvím rčení a pranostik. Ty se týkaly různých činností a často ukazovaly na dobré či špatné lidské vlastnosti.

„Lidé se radují létu a včely květu.“ – „Od mravence pilnosti a od včely svornosti.“ – „Když je soused jako med, zvi ho na oběd!“ – „Mluví, jako by mu ústa medem namazal.“ – „Od včely pochází med, od hada jed.“

Díky dlouhému pozorování včel a přírody vznikly na každý měsíc pranostiky. „V lednu silný led, v květnu bujný květ.“ – „V únoru sníh a led v létě nanesou včely med.“ – „Teplý březen rozehřeje včelám srdce.“ – „Dubnové štěstí pro včely je slunce a déšť.“ – „Roj, který se v máji rojí, za fůru sena stojí.“ – „V červnu rojení nestojí za zvonění.“ – „Červenec nese parna, krupobití a medovici.“ – „Udělá-li se v srpnu deštivo, prší med a dobré víno.“ – „V půli září úly zavři a zahoď klíč.“ – „Když v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá.“ – „Poletují-li včely v listopadu na svatého Ondřeje, bude neúrodný rok.“ – „Jestli vítr o Vánocích věje, jest v hojnosti dobrá naděje.“

V předvánoční době nesmí na dveřích včelína chybět ozdobený adventní věnec. Je to pozdrav včelám, které chovatel zpovzdálí tiše sleduje a těší se na jarní shledání s nimi.

Vánoce v rodině včelaře se od jiných liší tím, že na štědrovečerním stole nesmí chybět alespoň něco, co připomíná včely nebo včelaření. Například medové pečivo, voňavá svíčka odlitá ze včelího vosku či medovina. O Štědrém dnu samozřejmě včelař na své včely nezapomíná. Nenápadně si poslechne jejich bzučení, odmete sníh z česen a přiloží kousek něčeho medového ze svého štědrovečerního stolu.

Přeji všem čtenářům Tišnovských novin příjemné prožití vánočních svátků a v novém roce 2018 především hodně zdraví, lásky a spokojenosti.

Autor+foto: Josef Permedla

 

Další článek:
Předchozí článek: