Vánoce a křesťanské tradice

Vánoce a křesťanské tradice

Vánoce 2017 se blíží a to nás mimo jiné vede i k zamyšlení nad původem a významem křesťanských a dalších rozšířených vánočních tradic. V tomto rozhovoru nám pan farář Gruber odpoví na vybrané otázky, které se týkají Vánoc a vánočních tradic. Mimo jiné se také dozvíme, že první doložený vánoční strom v České republice stál v Brně.

Jaký je rozdíl mezi významem a oslavami Vánoc pro jednotlivé křesťanské církve?

Zásadní rozdíl není. Pro všechny je to oslava dne, kdy Bůh splnil své sliby a přiznal se k člověku. Kdybychom hledali rozdíly a hodně to zjednodušili, pak východní, tedy pravoslavní křesťané zdůrazňují, že skrze člověka se o Vánocích narodil Bůh. Západní křesťané, to znamená katolíci a evangelíci, akcentují víc Boha, který se stal člověkem. V římské tradici je oslavován zázrak panenského početí, v protestantské Boží solidarita s obyčejným a chudým člověkem.

Mají nekřesťanská náboženství v období Vánoc nějaké svoje svátky?

Židé slaví v období Vánoc chanuku, což je připomenutí obnovy jeruzalémského chrámu. Jejím symbolem je osmiramenný svícen. Muslimové mají jiný kalendář a jejich rok je o několik dnů kratší než náš, takže každý muslimský svátek se občas setká s Vánocemi, ale je to bez jakékoli souvislosti. Muslimové by si při tom mohli Ježíšovo narození připomínat s námi, protože je to jeden z jejich proroků. Pro ně je ovšem důležitější Mohamed.

Co znamenají jednotlivé dny o vánočních svátcích?

Štědrý den slouží jako osobní příprava na první svátek vánoční, kdy se narodil Ježíš Kristus. Byl to den postní a každá rodina včetně hospodářství se nachystala, aby mohla následující den prožít opravdu svátečně. Protože nový den začíná půlnocí, chodili lidé do kostela přivítat den Božího narození od první minuty.

A co druhý svátek vánoční?

Ten k Vánocům původně nepatřil. Je to památka prvního mučedníka Štěpána, která se slavila dříve než Vánoce. S tímto dnem byla u nás spojena řada společenských zvyků, například koledování, takže byl přirozeně spojen s Vánocemi.

Odkud se vzalo datum narození Ježíše Krista?

Není z Bible, ale objevilo se až ve čtvrtém století v Římě jako protiváha pohanských svátků, které se slavily v době slunovratu. Ten má hluboký symbolický význam. Vánoce se slaví ve chvíli, kdy se po dlouhé době opět začíná prodlužovat den a ubývá noci. Narození Ježíše Krista má pro křesťany podobný význam. Přibývá naděje a ubývá starostí.

Co je podle vás smyslem Vánoc?

Každý z nás někdy zažil nečekanou pomoc, úžas, krásu, lásku či změnu k lepšímu. Boží blízkost si můžeme představit jako překvapení, které neplánovaně vstoupí do našeho života. Bůh s námi jedná většinou skrytě a nenápadně. Mnohý si toho ani nevšimne. Vánoce znamenají, že jsme si tuto nečekanou Boží přítomnost uvědomili a dovedeme se z ní radovat. Vánoční kázání by nám mělo otevřít oči, abychom viděli, jak Bůh docela lidským a nenápadným způsobemjedná v našich životech.

Co pro křesťany znamená advent?

Advent znamená latinsky příchod. Pro křesťany má dvojí význam. V první polovině si připomínáme, že Ježíš přijde znovu. Už ne jako dítě, ale jako ten, kdo rozhodne o budoucnosti každého z nás. Až přijde, nebude to konec světa. Naopak všechno, co bylo v tomto světě dobré a nadějné, dojde svého uznání a naplnění. V druhé polovině adventu si církev připomíná události, které předcházely Ježíšovu narození. Dlouhé čekání, které se naplnilo, když už tomu lidé přestávali věřit.

Kde se vzala tradice, že dárky nosí Ježíšek?

Vznikla v prostředí luterské církve. Před tím nosil dárky svatý Mikuláš, ale protože reformátor Martin Luther chtěl význam světců oslabit, vymyslel, že dárky nosí děťátko Ježíš. Češi si ovšem zachovali obojí. Mikuláš jim nosí dárky začátkem prosince a Ježíšek na Štědrý den.

Jsou některé zvyky spojené s Vánocemi, například pouštění lodiček nebo krájení jablek, křesťanské?

Tyto zvyky s křesťanskou vírou většinou nesouvisí. Jsou to zbytky starých lidových rituálů spojených s koncem roku. Snaha odhalit budoucnost jde proti smyslu křesťanské víry, která dává člověku svobodu a odpovědnost. A především žádnou situaci nepovažuje za předem danou.

Kde se vzalo zdobení vánočního stromu?

Tento zvyk pochází z evangelické tradice, stejně jako další rozšířený vánoční zvyk zapalování svíček na adventním věnci. Vánoční stromek se začal zdobit v sedmnáctém století v evangelických rodinách v severním Německu. Symbolizoval život, naději a světlo, které nám přináší Ježíšovo narození. První doložený vánoční strom v České republice stál v Brně roku 1786 v evangelické škole a sloužil k dobročinné akci pro chudé děti.

Zdroj: Brněnský deník Rovnost – Jana Vondrová. Celý článek lze nalézt na www.rovnost.cz.

 

Jiří Gruber, Jana Vondrová

Foto: ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: