TRADIČNÍ VÝSTAVA BETLÉMŮ BUDE LETOS MIMOŘÁDNÁ

TRADIČNÍ VÝSTAVA BETLÉMŮ BUDE LETOS MIMOŘÁDNÁ

  Co by to bylo za Vánoce bez tradiční výstavy betlémů v Předklášteří? Ta letošní, se zahraničními betlémy, se bude konat v prostorách OÚ Předklášteří od 9. do 17. prosince a nese tajemný název Betlémy od Předklášteří po Mexiko a stejně jako každý rok ji pořádá společnost Art Periscope ve spolupráci s obcí Předklášteří.

Adventní výstava opět překvapí veřejnost novým pojetím. Unikátní betlémy budou rozděleny podle svého významu i zaměření – uvidíte zde skupinu betlémů kostelních, staročeských, dětských, zahraničních nebo mistrně řezbářských. Z těch nejzajímavějších vybíráme jako pozvánku např. betlém z kostela Navštívení Panny Marie v Lomnici, deset betlémů od řezbáře Josefa Kejdy ze Skřinářova nebo betlémy od dětí nebo pro děti a mezi nimi také pohyblivý betlém ze stavebnice Merkur, který vytvořil jedenáctiletý Vojtěch Blažek z Jihlavy. Zahraniční sekce betlémů představí díla z Rakouska, Itálie, Polska, Slovenska, Izraele i exotického Konga, Brazílie či Mexika. Výstavu si opět nenechají ujít špičkoví řezbáři ze širokého okolí, k vidění budou betlémy mimojiných od Heřmana Kotrby z Brna, manželů Netíkových ze Slavonic, Lubomíra Janouška z Výčap u Třebíče nebo Jiřího Ondry z Tišnova.

Na hlavním pódiu bude dominovat figurkový betlém z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Předklášteří, který byl letos díky štědrým sponzorům doplněn o chybějící ovečky a pastýře, jejichž autorem je řezbář Zdeněk Farský           z Náchoda. Celý výstavní prostor zkrášlí a vánoční atmosféru navodí také dekorace vytvořené žáky ZŠ z Předklášteří, Lažánek a Dolních Louček. Novinkou letošní výstavy bude dětský koutek, kde si budou moci malí návštěvníci zhotovit sami svůj betlémek.

Výstava betlémů bude slavnostně zahájena v sobotu 9.prosince v 15 hodin, hudebního programu se ujmou hudebníci Jiří Helán, Hanka Mlaskačová a Rostislav Komosný. Součástí programu bude v 16.30 hod slavnostní odhalení nového vyřezávaného Předklášterského betlému na nám. 5. května, který také vytvořil řezbář Zdeněk Farský         z Náchoda. Celá výstava potrvá až do neděle 17. prosince, kdy ji od 15 hod zakončí svým vánočním repertoárem koncertní pěvkyně Věra Bakalová a Marie Sedláčková za klavírního doprovodu profesora Františka Kratochvíla.

Těšíme se na předvánoční setkání s vámi a věříme, že ani letos nebudete odcházet zklamáni.

Zdeněk Jílek za společnost Art Periscope

Foto: Michal Beneš

 

Další článek:
Předchozí článek: