Podzimní Minerál Tišnov

Podzimní Minerál Tišnov

Ve dnech 3. – 5. 11. 2017 proběhlo podzimní kolo tišnovské mineralogické burzy zvané Minerál Tišnov. Již podruhé ji pro pořádající TJ Sokol Tišnov organizovala Galerie PATRIOT. Akce probíhala v místní sokolovně, v přilehlé sportovní hale a na tišnovském gymnáziu, přičemž do každé z budov byl zřízen samostatný vchod s vlastní pokladnou. Letošní novinkou byly už samotné vstupenky, kterými byly registrační pásky na ruku. S těmi mohli návštěvníci vstupovat do jednotlivých budov, aniž by po kapsách hledali již zakoupenou vstupenku. Dalším vylepšením bylo i celkové značení akce. Organizátoři investovali nemalé finanční prostředky do orientačního a navigačního systému. Návštěvníci ale i přesto stále zbytečně čekali ve frontě na vstup u dveří sokolovny. Přitom mohli použít vstup přes sportovní halu, který je jen o pár metrů nad vstupem do sokolovny z ulice Drbalova. Z haly lze potom jednoduše projít do budovy sokolovny průchodem okolo restaurace Na Krčku. Na jarní burzu plánujeme ještě vylepšení značení, abychom tyto obtíže eliminovali.

Sportovní hala nadchla především milovníky minerálů a sběratele. Našli zde stánky předních českých obchodníků s minerály, odborníků na české a slovenské lokality, nadšence prodávající vlastní nálezy ze všech koutů světa i zahraniční obchodníky. Vyčlenění sběratelského sortimentu a přidání prostor sportovní haly k tišnovské burze je právem označováno jako nejlepší počin organizátorů za uplynulá léta. Poté, co začala sláva této tradiční akce upadat, se díky novému organizátoru dostává zpět do středu zájmu milovníků kamenů.

Sokolovna tradičně nabídla směs sběratelských kamenů, nepřeberné množství šperků, dárkových a estetických předmětů, fosílií. Ke koupi byly české vltavíny, jantary, šperkové kameny, zkamenělá dřeva, tromlované kameny užívané hlavně v esoterice a mnoho a mnoho dalšího a zajímavého sortimentu. Vystavovatelé byli rozmístěni na balkóně sokolovny i v malém sále, v hlavním sále a přísálí, v prostorách šaten přímo u vstupu do budovy a v tělocvičně sokolovny. Ta bývá někdy omylem zaměňována se sportovní halou. V přízemí budovy gymnázia prezentovalo své minerály a výrobky z nich několik desítek dalších vystavovatelů.

Rádi bychom touto cestou poděkovali všem návštěvníkům a vystavovatelům, našim spolupracovníkům ze Sokola, kteří se podíleli na přípravách, řediteli tišnovského Gymnázia, panu Švábenskému. Velké poděkování patří také našemu novému partnerovi, společnosti SUBTERRA a. s. za finanční podporu. Další Minerál Tišnov proběhne opět na jaře v termínu 27. – 29. 4. 2018. Budeme se na Vás těšit!

Kateřina Kociánová

 

 

Další článek:
Předchozí článek: