Z jiného světa zpátky do reality

Z jiného světa zpátky do reality

 

Pouhé tři dny trvala neobvyklá a svým rozsahem nebývalá výstava v dřívějším ovčíně v areálu Porta coeli v Předklášteří. Kdo ji ale stihnul navštívit, bude jistě dlouho vzpomínat. A potvrzují to také všichni příznivci Art Periscope, kteří v nelehkých podmínkách, ale zato v krásných prostorách pomáhali s velkým nasazením výstavu připravit i poté sklidit. Kromě těchto přátel a pomocníků je třeba poděkovat také ostatním spolupořadatelům – MěKS Tišnov, městu Tišnov, obci Předklášteří, cisterciáckému opatství Porta coeli a za podporu a výpomoc firmám JICOM, ELKOV Elektro, stavitelství Nejez, HAKO a Podhoráckému muzeu Předklášteří. Bez jejich přispění by výstava, jejímž autorem a kurátorem byl Zdeněk Jílek, ani vzniknout nemohla.

Výstava to byla velkolepá, nejen svým obsahem a nadprůměrným počtem návštěvníků (zvláště v neděli). Prostor ovčína, který umělecká díla hostil, není veřejnosti prakticky vůbec známý a o to víc je jeho dispozice pro návštěvníka překvapivější – „místnost“ o rozměrech 50 x 14 metrů nemá okna ani elektřinu a historické stěny jsou překrásně holé a syrové – bez omítek. Vše si můžete prohlédnout na videu, které najdete na stránkách www.tisnov.info.

Dvanáct kouzelných velkoplošných tkaných tapisérií zde vystavovala malířka a výtvarnice Milada Kollárová z Brna. Skutečně jenom málo výtvarníků ještě vytváří díla touto technikou a doba, po kterou tapisérie vzniká, se počítá na měsíce až rok. Milada Kollárová na nich zachycuje různé krajinné scenérie, v některých případech až s dechberoucím plastickým 3D efektem.

Druhým vystavujícím byl umělecký kovář Pavel Tasovský z Náměště nad Oslavou, jenž kromě drobnějších děl rozesetých po ploše ovčína představil také nebývalé obří kovové monumenty s výmluvnými  názvy Páv, Beran, Uro a Vlna. Vysoké byly až 2,5 metru a vážily jednotlivě téměř 600 kg. Tyto skvosty bychom bez pomoci firmy JICOM a jejich dopravního prostředku s mechanickou rukou jen tak nepřevezli. Z osmnácti vystavených drobnějších plastik se návštěvníkům nejvíce líbil cyklus Cyklisté, které autor osobitě vymodeloval z nerezu.

„Nejpilnějším“ vystavujícím byl malíř Antonín Vojtek z Břeclavi, který zde vůbec poprvé předvedl celý svůj cyklus šedesáti (!) obrazů nazvaný Odjinud – nové abstraktní olejomalby vznikaly po malířově hlubokém snu, v němž se dle jeho slov zřejmě již dostal na chvíli na jiný svět. Vše o těchto éterických obrazech je také zaznamenáno v jeho knize Odjinud, která na výstavě byla rovněž k prodeji.

Celá originální akce vyvrcholila kulturním programem v neděli 17. září od 15 hodin. V tuto dobu na výstavu zavítalo vzdor deštivému počasí více než tři sta návštěvníků a vytvořili tak úžasnou atmosféru. Odpolední program, jak se již stává na akcích Art Periscope zvykem, uváděla skvělá Barbora Kulhánková z Tišnova, hudební kouzla se svým Modrým cimbálem předváděl cimbalista a zpěvák Roman Veverka. Ten precizně dotvořil atmosféru tohoto kouzelného prostředí svými historickými i současnými skladbami. Moderátorka Bára vyzpovídala postupně všechny vystavující a nepřítomného uměleckého kováře Pavla Tasovského zastoupil jeho učitel Jarek Zelený z Lomničky. Básně z knihy Antonína Vojtka procítěně přednesla Eva Vodičková, její recitaci bezprostředně podbarvoval svými tóny Modrý cimbál.

Vrcholem programu nedělního odpoledne se stal křest nového kalendáře Tišnov mezi staletími 2018, kterého se chopil starosta Tišnova Jiří Dospíšil spolu s prof. MUDr. Antonem Kollárem, DrSc., a autory kalendáře Zdeňkem Jílkem a fotografem Michalem Benešem. Kalendář coby „mimino” byl uložen ve starobylé kolébce a křtilo se stylově, jak se na bývalý ovčín patří – žinčicí. Závěrečnou řeč pronesl ředitel MěKS Jan Brdíčko, který pozval všechny přítomné na připravený raut a na degustaci vína z Vinařství Michlovský z Rakvic, u něhož byl přítomen i sám majitel vinařství.

Doufejme, že tato velmi úspěšná akce a velký zájem veřejnosti přimějí majitele objektu, cisterciácké opatství, k přehodnocení záměru vytvořit z bývalého ovčína dílnu na zpracování dřeva. Podle všech spokojených návštěvníků by bylo nejlepší pokračovat v podobných kulturních projektech a milých setkáních v překrásných historických kulisách.

Foto: Michal Beneš

Zdeněk Jílek za společnost Art Periscope

 

 

Další článek:
Předchozí článek: