DALŠÍ ŽENSKÝ JAZZOVÝ HLAS ZE SPOJENÝCH STÁTŮ

DALŠÍ ŽENSKÝ JAZZOVÝ HLAS ZE SPOJENÝCH STÁTŮ

Přesně na den osm měsíců po březnovém koncertu newyorské zpěvačky Crystal Monee Hall zavítá do Tišnova další zajímavá americká vokalistka, tentokrát pro změnu z Los Angeles. V neděli 19. listopadu se ve velkém sále Městského kulturního střediska představí od 19.30 hodin v rámci svého prvního evropského turné Audrey Martells s triem Waltera Fischbachera. Zpěvaččina listopadová šňůra začíná už 6. listopadu v polských Gliwicích, rovnou z Tišnova jede kapela do Vídně a závěr tripu se odehraje hned v patnácti německých městech.

Audrey se na hudební scéně etablovala nejprve jako autorka. Už v roce 1998 napsala píseň Back To Love pro jazzového kytaristu a zpěváka George Bensona, někdejšího spoluhráče legendárního Milese Davise. V témže roce vznikl také song Sweet Regine, který nazpívala držitelka ceny Brit Awards Randy Crawford, a následovaly další skladby pro interprety jako Billy Porter, Sandy Lam nebo Irene Cara; ta pro změnu kdysi kralovala světovým hitparádám s písní Flashdance. V následujícím období byla Audrey Martells především vyhledávanou doprovodnou vokalistkou. Na svá alba si ji za tímto účelem zvali například Maceo Parker, duo Hall & Oates, Whitney Houston, Diana Ross, Celine Dion, Britney Spears, Mary J. Blige, Anastacia nebo Joan Osborne. Na soundtracku More Of Save The Last Dance z roku 2001 už byla s písní Hate The Playaz klíčovou zpěvačkou a v roce 2005 vydala své debutové album Life Lines, pod které se ovšem podepsala pouze jako Audrey Martell, bez onoho „s“ na konci svého příjmení.

Zpěvačka má jamajské kořeny, prvních sedm let života strávila ve Velké Británii, ale dlouhodobě pobývá v USA, takže na jejím projevu se podepsalo i mnoho různých územních vlivů. Má silný hlas, ale současně se dokáže při každé písni ponořit až do hlubin vlastní duše. Tisk ji přirovnává k soulové hvězdě Erykah Badu, případně i k Tině Turner a jeden z novinářů dokonce napsal, že „je tak dobrá, až mne to děsí“. Její repertoár tvoří směs jazzových standardů a nových originálních skladeb, o nichž se na webu píše, že „zní přesně tak, jako Audrey žije svůj život: silně, zranitelně a radostně“.

Za zmínku nepochybně stojí i jména doprovodných muzikantů. Pianista Walter Fischbacher pochází z Rakouska, v polovině 90. let ovšem odešel do USA a do středu Evropy se pak začal vracet především jako spoluhráč trumpetisty Laca Decziho s jeho newyorskou verzí Jazz Celuly. Mimo to ale také doprovázel na evropských štacích – podobně jako nyní Audrey Martells – řadu zpěvaček, v Česku se představil mimo jiné s Elisabeth Lohninger nebo s Marianne Solivan. V Tišnově není poprvé, 8. dubna 2011 například téměř uhranul přítomné v malém sále na Mlýnské ulici hudbou svého elektrického tria s poameričtělým názvem Phishbacher NY Trio, v němž jej už tehdy skvěle doprovázel na bicí rytmicky naprosto bezchybný německý bubeník Ulf Stricker, kterého uslyšíme i tentokrát. Za kontrabasem bude Petr Dvorský, dnes jeden z nejvyhledávanějších českých hráčů na tento nástroj, kdysi opakovaně oceňovaný Českou jazzovou společností jako talent roku. Jména hudebníků, s nimiž tento basista spolupracoval, jsou plejádou domácích i mezinárodních hvězd: Emil Viklický, Karel Růžička, Luboš Andršt, Steve Lacy, Markus Printup a řada dalších.

Plakát na zpěvaččino evropské turné 2017

Václav Seyfert, redaktor TN

Další článek:
Předchozí článek: