Mistrovství České republiky v požárním sportu

Mistrovství České republiky v požárním sportu

Poslední srpnový víkend (tj. 25.-27.8.2017) proběhlo Mistrovství profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu PRAHA 2017. Na tuhle prestižní soutěž jsme se s družstvem HS Tišnov kvalifikovali po výhře červnového krajského kola konaném v Brně.

Od června do konce srpna jsme se snažili trénovat a zlepšovat se, akorát to bylo mnohdy docela obtížné, protože jeden nemohl kvůli práci, další byl na dovolené, další na táboře. Tréninky jsme lepili co to šlo, pár jich bylo celotýmových, ale velká část byla individuálních a nebo komorních v počtu 2-3lidi.

Do Prahy jsme se vypravili už ve čtvrtek (24.8.2017) v podvečer, abychom druhý den nemuseli tolik spěchat. V pátek ráno nám začal celovíkendový sportovní maraton, museli jsme se seznámit se sportovním areálem Olymp, byla porada vedoucích družstev, prezence družstev. Během odpoledne proběhly tréninky na překážky a tréninky se společnou mašinou na požární útok. V 18:30 hod. bylo slavnostní zahájení před Průmyslovým palácem pražského výstaviště. Jakmile začala hrát česká hymna a my tak mladé 1,5 leté družstvo, stálo mezi nejlepšími z republiky, ať už z řad profesionálních nebo dobrovolných hasičů, v ten moment jsem měl u srdce takový nepopsatelný hřejivý pocit.

V sobotu ráno proběhla první disciplína – 100m překážek. Přes veškerou snahu se nám moc nedařilo a skončili jsme na 17. místě ze 17 možných. Odpoledne proběhly štafety 4x100m. První (horší) štafeta dala pojišťovací čas, druhá (lepší) se to snažila napálit a dát čas co nejlepší. I přes chyby jsme si doběhli pro o něco lepší 15. místo. V neděli byla na programu královská disciplína – požární útok. První pokus se nám moc nepodařil, druhý byl o něco lepší, ale stačilo to „jen“ na 15.místo.

Celkově se družstvo HS Tišnov umístilo na 17.místě. Přes všechny chyby a nezdary to pro nás byla obrovská zkušenost, a tak trochu i trénink před mistrovstvím mezi Moravskou a Českou hasičskou jednotou konané 9.9.2017 v Pardubicích.

 

Mistrovství mezi Moravskou a Českou hasičkou jednotou v požárním sportu PARDUBICE 2017

Dne 9.9.2017 proběhlo v Pardubicích mistrovství MHJ a ČHJ v požárním sportu. Už po brzkém ranním příjezdu na atletický stadion, jsme se nestačili divit. Vypadalo to, jako kdyby se tam nic nekonalo, protože nebylo nic nachystané. Před začátkem jsme měli ještě dost času, který jsme využili chystáním věcí a následné prohlídce po stadionu. Vzhled byl docela dostačující, spíše nás znervózňoval kluzký a drolivý tartan.                 Asi v 9:15hod proběhl slavností nástup a zahájení soutěže. Po sléze začala disciplína – 100m překážek. V průběhu prvních startů se ukázalo, že bez technických chyb se to neobejde. Pořadatel chybu s časomírou a špatně vyměřeným cílem odstranil a mohlo se pokračovat dál. Ovšem po odstranění chyb se nám začala lepit smůla na paty. Běžel první náš soutěžící, který ošklivě spadl, ale naštěstí to odneslo „jen“ odřené rameno. Střídali se další členové družstva a nastal další pád, pro změnu odřená ruka.

Po ukončení disciplíny následovala štafeta 4x100m, kde nás provázely další lehké pády a chyby. Končilo se jako vždy královskou disciplínou – požárním útokem. Bylo vše krásně rozběhnuté, ale nastal problém s vodou, která netekla a následný středový spoj u savic, který nešel spojit. Pro naše družstvo to znamenalo neplatný pokus a čas 120s, který nás posunul na spodní příčky tabulky.                 V Pardubicích naše družstvo obsadilo celkově předposlední umístění tj. 8. z 9.

Na obou mistrovství se nám letos nedařilo tak jak bychom si přáli. I přes to se budeme dále snažit a zlepšovat, protože nás to baví a chceme se dobře připravit na další sezónu.

Autor: Tomáš Hudec

Foto: Alena Vichtová

Další článek:
Předchozí článek: