Ohlédnutí za včelařským rokem 2016/17

Ohlédnutí za včelařským rokem 2016/17

Jaký byl ten právě uplynulý včelařský rok? Co se týče chovu včel, byl úspěšný. Včelstva přezimovala bez ztrát a v plné síle. Na produkci květových a medovicových medů to však byl rok nejhorší za posledních třicet let. Na vině je vývoj počasí. Ale vraťme se na začátek včelařského roku 2016 z pohledu pranostik. 13. července svatá Markéta vede žence do žita a včely z pole. Tento den je jistým mezníkem v životě včel a pro včelaře posledním medobraním končícího včelařského roku.

Nástup podletí, začátek nového včelařského roku, připadá podle pranostik na svatého Vavřince. V lidovém podání je spojen s obdobím, kdy již začínají průměrné denní teploty obvykle klesat. Toho si všímají pranostiky: Vavřinec – první podzimec dává létu prvý žďuchanec a ubere polínko. Den 10. srpna 2016 byl deštivý. Je tedy jistým mezníkem léta a podletí. V některých letech jsme se mohli přesvědčit, že deštivý čas byl možný nejen v části srpna, ale i v září. Tak se dělo například v letech 1990, 1996, 2001, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2013, 2014 a 2015. Loňské září bylo teplé a suché, vymklo se tedy pranostikám. Včelstva dobře plodovala a snůška byla zanedbatelná.

Staré přísloví: V září zahoď klíč od včelínu a najdi jej až na jaře, dnes neplatí. Pro včelaře je totiž tento měsíc obdobím prvního ošetření včelstev proti roztoči Varroa. Nástupem podzimu v říjnu začaly klesat ranní a denní teploty. Déšť přišel zkraje října.

Začátkem a koncem listopadu už se ranní teploty dostávaly pod nulu. V období kolem Mikuláše už bylo i –10 °C, pak nastalo mírné oteplení a teploty posledního podzimního týdne se i během dne držely kolem –4 °C, což je pro přírodu a pro včelstva dobře.

Nástupem vládkyně zimy po 21. prosinci se nic nezměnilo. Staré přísloví „svatý Fabián, zimy pán“ se plně potvrdilo. S lednem přišly sněhové přeháňky a nízké ranní teploty, které v některých dnech dosáhly až –18 °C. Zimní období bylo pro přezimování včel příznivé. Matky začaly klást vajíčka koncem ledna. V posledních dnech února denní teplota vystoupila nad 10 °C. V těchto dnech se líhly první generace včel. Předjaří – dubnové štěstí pro včely je slunce a déšť, ale v tomto období přišly mrazíky. Léto a plné léto včelařského roku nebyly příznivé, květy akátů a lip pomrzly. V rozhodujícím snůškovém období převládalo suché i chladné počasí. Včelařský rok 2016/2017 ukončila svatá Markéta. Toto staré přísloví platí i dnes, stejně o svatém Vavřinci. Včely cítí podzim a zimní období – připravují se na nový včelařský rok.

 

Josef Permedla

Foto: Josef Permedla

Další článek:
Předchozí článek: