Nový zajímavý kalendář na rok 2018 – Tišnov mezi staletími

Nový zajímavý kalendář na rok 2018 – Tišnov mezi staletími

V těchto dnech vychází další, v pořadí již sedmnáctý regionální kalendář z dílny Zdeňka Jílka, který vydává společnost Art Periscope v úzké spolupráci s městem Tišnovem. Tento unikátní kalendář zachycuje rozvoj a změny našeho města v běhu století, a to v pečlivě vybraných retro i nově nasnímaných fotografiích.

Pohledy z období okolo roku 1900 srovnáváme se žhavou současností, s maximálním důrazem na totožný úhel pohledu i místo nasnímání. Pro fotografa Michala Beneše to však nebylo vůbec jednoduché, protože buď bylo místo v okolních kopcích již plně zarostlé dřevinami nebo některé objekty již zbourané či naopak požadovaný záběr byl zastíněn objektem novým. Jednotlivé snímky okomentoval a svými vzpomínkami doplnil tišnovský rodák Tomáš Knecht st.

Tento jedinečný a originální kalendář by nemohl vzniknout bez zapůjčení vhodných starých fotografií a pohlednic, a tak poděkování patří městu Tišnov, dále Monice Chlupové Fruhwirtové, Marii Kulhánkové, Radimovi Tichému, Karlu Stromerovi, Antonínu Nahodilovi i Pavlu Smékalovi. Zvláštní dík vyjadřujeme Jiřímu Němcovi za ochotu při focení záběrů z vrtulníku a Romanu Skřepkovi z MÚ Tišnov za technickou výpomoc. Děkujeme také spřáteleným firmám a mecenášům, kteří dlouhodobě naše vydavatelské aktivity podporují. Svojí přízní tak pomáhají na svět málonákladovým regionálním titulům, které by jinak z ekonomických důvodů ani vzniknout nemohly. Jsou to především město Tišnov, obec Předklášteří a dále firmy KORAL, JICOM, stavitel Nejez a BAUMAT.

Jak se nám toto retro srovnání podařilo, můžete posoudit sami. Doufáme, že si v kalendáři najdete také Vy tu svoji fotku a na ní třeba domek nebo místo, které vyvolá pár příjemných vzpomínek na doby (ne)dávno minulé.

 

Zdeněk Jílek, společnost Art Periscope

Další článek:
Předchozí článek: