Přírodovědná exkurze do Švýcarska

Přírodovědná exkurze do Švýcarska

Ve dnech 7. až 13. května se zájemci z řad studentů druhých a třetích ročníků našeho gymnázia zúčastnili přírodovědně zaměřeného zájezdu do Švýcarska v doprovodu profesorů Lorence, Havlátové a Hoškové.

Po únavné čtrnáctihodinové cestě autobusem přes Německo a Švýcarsko jsme se ubytovali ve studentské chatě ve vesničce Villars (1 300 m n. m.) poblíž Ženevského jezera a několik následujících dní se skládalo z (ne moc) brzkého vstávání, snídaně a výjezdu za naplánovaným programem, večeře a večerního volna. Celým pobytem nás provázeli Mára a Káťa, průvodci CK. Během přesunů nás informovali o všem důležitém i nedůležitém, co bychom o Švýcarsku měli znát. Marek pracuje pro lyžařskou školu ve Švýcarsku a Katka vše vykomunikovala francouzsky. Za krátkou dobu jsme tak stihli poznat obrovské množství švýcarských krás, zvyků a hlavně života v horách.

První den to bylo například město Lausanne s katedrálou Notre Dame, Muzeum olympijských her a odpolední výšlap po stezce vytesané ve skále.

Druhý den jsme se zblízka podívali na vrcholek Mont Blancu, když jsme z francouzského horského střediska Chamonix vyjeli lanovkou na téměř čtyřtisícovou Aiguille du Midi a díky překrásnému počasí si mohli užívat všechny výhledy ve vysokých horách. Následně jsme se odpoledne prošli po přehradě u nedalekého jezera Lac d´Emossa.

Třetí den nás čekala návštěva CERNu a (pro ty chápavější z nás) mnoho zajímavých informací o částicových urychlovačích od slovenských vědců, kteří zde pracují. Navštívili jsme provoz, viděli řídící centrum CERNu a následně expozici Microcosmos.

Další den jsme obdivovali památky Bernu spolu s živými medvědy v Medvědím parku a prošli jsme se po břehu Ženevského jezera k překrásnému vodnímu hradu Chion.

Pátý den jsme navštívili sýrárnu Gruyères a čokoládovnu Cailler v Brocu (kde jsme nakoupili spoustu suvenýrů) a hlavně se seznámili s výrobními procesy a ochutnali jejich produkty. Poté jsme vyšlápli do středověkého městečka a na blízký hrad v Gruyères.

Poslední den jsme trávili v obrovském interaktivním vědeckém centru Technorama, v podvečer zajeli k Rýnským vodopádům na procházku a hurá domů.

Tímto jsem popsala jen malý zlomek z mnoha skvělých zážitků, které nás potkaly, a snad za všechny mohu říct, že pobyt se dokonale vydařil a budeme na něj dlouho vzpomínat.

Děkujeme za možnost výjezdu i organizaci celé akce.

 

Sára Hindrová, septima

Foto ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: