Zálesácký závod zdatnosti 2017

Zálesácký závod zdatnosti 2017

V sobotu 22. dubna se v prostoru lyžařského areálu Klínek v Předklášteří konal již 11. ročník zálesáckého závodu zdatnosti Župy Pernštejnské. Zúčastnilo se jej celkem šest tříčlenných hlídek v kategorii 8 až 11 let, šest hlídek v kategorii 11 až 14 let a čtyři hlídky v kategorii 15 až 17 let.

Na trase vedoucí na vrchol Klínku a pokračující lesem po cestách i necestách plnily hlídky jednotlivé disciplíny – poznávání rostlin, zvířat, souhvězdí, mapových značek, morseovky, odhad vzdálenosti, orientace podle buzoly. Také střílely ze vzduchovky a z luku. V cíli bylo ještě stanoviště zručnosti, kde se řezalo dřevo a zatloukaly hřebíky, a zdravověda, kde se probíralo poskytnutí první pomoci. V nejmladší kategorii zvítězilo družstvo z Dolních Louček ve složení: Filip Sojka, Adam Šváb a Martina Plachká, v kategorii 11 až 14 let zvítězila hlídka z Tišnova ve složení: Alena Štveráčková, Karolína Pešková a Jakub Daniel. V kategorii 15 až 17 let zvítězila hlídka z Dolních Louček ve složení: Alžběta Kadlecová, Ema Večeřová a Adéla Halouzková.

Díky novému postupovému klíči mohly z kategorie 11 až 14 let a 15 až 17 let postoupit dvě hlídky, které se zúčastnily celostátního přeboru ZZZ konaného v Radíkově pod Svatým kopečkem u Olomouce. Závodníci se ubytovali v rekreačním areálu Pod Věží vedle pevnosti Fort II. Závod probíhal v přilehlém lese, pevnosti i v rekreačním areálu. Naše hlídky si nevedly špatně, v mladší kategorii se první z nich ve složení: Alena Štveráčková, Karolína Pešková a Jakub Daniel umístila na dvanáctém místě z 24 hlídek. Ve starší kategorii skončila hlídka ve složení: Soňa Mihulová, Hana Straková a Pavla Nováková na pátém místě z 20 hlídek. Holky měly nejlepší čas ze všech hlídek při rozdělávání ohně, ale bohužel posbíraly více trestných minut na ostatních stanovištích. Ještě mají šanci příští rok, kdy se mohou ZZZ zúčastnit naposledy.

 

Helena Žižlavská

Foto: Helena Žižlavská

Další článek:
Předchozí článek: