Z výletu do Náměště nad Oslavou

Z výletu do Náměště nad Oslavou

Vrtulník, který proletí krajinou, a my obdivujeme, jak se takový kolos vznese na oblohu, je dnes běžnou záležitostí. Málokdo však ví, že obranu vzdušného prostoru naší republiky zabezpečují piloti 22. základny vrtulníkového letectva Náměště nad Oslavou.

Senioři, kteří se zúčastnili 16. května zájezdu pořádaného CSS Tišnov, to vědí.  A také mnoho dalších zajímavostí, které si vyslechli přímo na letišti, kam není až tak jednoduché se dostat. My jsme nejen viděli a prozkoumali vnitřní prostory těchto složitých strojů, ale byli jsme i v hangárech, kde se vrtulníky opravují a kde jsme jenom nevěřícně a s obdivem zírali na umění techniků.

Také prohlídka expozicí nového posádkového muzea nás nadchla. Jedná se o první takové muzeum u nás a ve venkovní části jsme zblízka viděli MiG-15, bombardér Su-7, vrtulníky Mi-2, slavný Mi-24, s nímž čeští piloti získali 1. cenu při cvičení „NATO Tiger Meet v roce 2004“.

Plni dojmů z návštěvy letiště jsme po obědě navštívili státní zámek Náměšť nad Oslavou, který je známý největší sbírkou gobelínů u nás. Po procházce přilehlým parkem a po odpočinku na nádvoří plném květin jsme odjížděli zpět do Tišnova plní zážitků a dojmů.

 

Ludmila Cvrkalová, Marie Magdová

Foto: Markéta Prokopová

Další článek:
Předchozí článek: