Sedm krát deset – ohlédnutí za výstavou a jubileem

Sedm krát deset – ohlédnutí za výstavou a jubileem

V neděli 12. března skončila ve společenských prostorách OÚ Předklášteří unikátní týdenní výstava obrazů s názvem SEDM KRÁT DESET. Sedm špičkových malířů z různých koutů České republiky na ní představilo po deseti obrazech ze své současné tvorby. Naplnili tak velké přání hlavního organizátora akce Zdeňka Jílka, který sobě i široké veřejnosti společnou výstavu uspořádal jako originální dárek při příležitosti oslav vlastního životního jubilea.

Všichni pozvaní malíři se také osobně zúčastnili slavnostního zahájení výstavy v neděli 5. března. Na vernisáži chvílemi nebylo k hnutí, tak velký byl zájem veřejnosti i pozvaných hostů. Setkání s oblíbenými výtvarníky, kteří jsou navíc známí svým úzkým vztahem k Tišnovsku, bylo velmi milé a přátelské. Příjemným překvapením bylo rovněž netradiční moderování vernisáže, kterého se velmi ochotně a zodpovědně ujala Bára Kulhánková a svými bezprostředními dotazy zajímavě vyzpovídala všechny přítomné malíře: Miladu Kollárovou z Brna, pražské malíře Ivana Svatoše a Josefa Velčovského, malíře jižní Moravy Antonína Vojtka z Břeclavi, Stanislava Bělíka z Doubravníka a brněnské malíře Stanislava Sedláčka a Ivana Kulheima.

Výbornou atmosféru vernisáže dotvářeli hudebníci ze swingové skupiny GASTRO REINHARD a také žesťové trio ze ZUŠ v Tišnově. Neplánovaným bonusem pro všechny přítomné bylo vystoupení brněnského zpěváka Jiřího Duchoně, který se objevil mezi návštěvníky a rád zazpíval několik písní. Příjemnou odpolední akci uzavřela autogramiáda malířů a více než dvě stě návštěvníků je poté ocenilo vřelým a dlouhým potleskem. A nejen je – velký dík patřil samozřejmě všem obětavým organizátorům, vždyť celá tato netradiční akce se připravovala složitě a dlouho předem. Zvláštní poděkování přitom patří panu Otovi Kubátovi z Tišnova. Ten nezištně zastoupil autora výstavy Zdeňka Jílka (z vážných rodinných důvodů se nakonec nemohl zúčastnit) a skvěle organizačně zabezpečil celou výstavu.

Milý Zdeňku, do dalších let Ti přeju hodně zdraví, osobní sílu a pevnou vůli zvládat všechna možná protivenství. A všem nám, tvým divákům a návštěvníkům, zase přeju, aby Tvůj pramen inspirace neslábnul, a my se tak mohli dál potkávat při Tvých (a tak nějak i našich) zajímavých počinech a podobných neopakovatelných výstavách, jako byla tato „sedmdesátková”.

 

Jiří Dvořák

Foto: Michal Beneš

Další článek:
Předchozí článek: