Mineralogická burza v novém kabátě

Mineralogická burza v novém kabátě

Ve dnech 28. až 30. dubna proběhne v Tišnově již 82. mezinárodní mineralogická prodejní výstava Minerál Tišnov. O novinkách akce jsme promluvili s jejím novým organizátorem Ing. Tomášem Buzrlou.

Letos poprvé organizujete Minerál Tišnov. Co bylo příčinou změn v organizaci?

Rád bych na úvod řekl, že pořadatelem akce zůstává i nadále TJ Sokol Tišnov. Pouze přibyl nový spoluorganizátor, a to Galerie PATRIOT. Já jsem jejím zřizovatelem a zároveň vášnivým sběratelem minerálů. Dlouhodobě navštěvuji řadu mineralogických burz po celém světě a nabídl jsem sokolům své služby a pomoc s modernizací a organizací místní akce. Tu totiž dostihl trend snižování počtu návštěvníků a unifikace vystavovatelů, kdy chybí sběratelé a prodává se jen komerční materiál. Tím mám na mysli výrobky z kamenů, šperky, leštěné a broušené kameny.

Takže chcete pomoci s oživením tradiční mineralogické akce v Tišnově?

Mineralogická burza v Tišnově má dlouhou tradici, dokonce patří k jedněm z nejstarších v rámci celé Evropy. Původně si zde sběratelé své vzorky jen vyměňovali, následně začalo docházet také k prodeji, výrazně přibylo návštěvníků z řad laické veřejnosti a stala se určitým symbolem města Tišnova. A protože já jsem Tišnovák, zároveň sběratel kamenů a mám manažerské zkušenosti, tak můžu a chci pomoci, aby burza minerálů v Tišnově zůstala i nadále a stala se kvalitní a respektovanou akcí s přesahem do zahraničí.

Co nového tedy chystáte, na co se mohou návštěvníci těšit?

Nejviditelnější změna je název celé akce. Zrušili jsme mnohoslovní spojení o mezinárodní akci vystavovatelů a nahradili ho jasným spojením Minerál Tišnov. Pod tímto názvem máme i nové webové stránky a FB profil. Zde vidíte, že jsme se stali aktivními na internetu a sociálních sítích, kde aktualizujeme informace a naši vystavovatelé i návštěvníci se mohou vše o akci dozvědět z pohodlí od počítače či chytrého telefonu. Další významnou změnou je rozšíření výstavních prostor o novou sportovní halu SSK, kam umístíme vystavovatele-sběratele. Nebudou zde obchodníci s komerčním materiálem, ale pouze surové kameny, krystaly, vzorky minerálů a sběratelský materiál. Tedy přesně to, kvůli čemu burza v Tišnově před více než 40 lety vznikla. V sokolovně a na gymnáziu zůstanou většinou původní vystavovatelé, samozřejmě přibyli i noví se zajímavým prodejním sortimentem.

Dočkáme se i nějakých provozních změn?

Důležité pro veřejnost a návštěvníky bude snad jen to, že hlavním vstupem na akci bude boční vchod do haly SSK. Nebude se tedy vcházet tradičně po schodech přes sokolovnu, kdy tyto dveře budou sloužit pouze jako východ, ale bude se pokračovat podél schodů a hned za tělocvičnou po nějakých dvaceti metrech bude vpravo hlavní vchod s pokladnou. Tím chceme návštěvníky přivést přímo do nových výstavních prostor. Jinak zůstává stejný otevírací čas jako obvykle, v pátek proběhne akce od 11.00 do 18.00, v sobotu od 9.00 do 18.00 a v neděli od 9.00 do 16.00. Cena vstupného se pro veřejnost nezměnila.

Jako spoluorganizátora jste zmínil Galerii PATRIOT a vy jste jejím zřizovatelem. Povíte nám něco bližšího i k tomuto projektu?

Je to pověstná třešnička na dortu, takový bonus celé akce Minerál Tišnov. Jedná se o nově vzniklou expozici minerálů v Tišnově se zaměřením na klasické české a slovenské lokality. Vše v soukromých prostorách moderní budovy na konci Tišnova směrem na Železné, přímo naproti parkovišti u nového hřbitova pod Klucaninou. Návštěvníci mineralogické burzy tak mohou navštívit profesionální expozici toho nejlepšího, co neživá příroda nabízí. A občané Tišnova budou moci této možnosti využít i následně během celého léta. Navíc expozice se bude měnit na každé konání Minerálu Tišnov, aby byl důvod se do Galerie PATRIOT vracet a vždy vidět nové exkluzivní vzorky.

Za přípravou celé akce muselo být spoustu práce, času a nasazení.

Cokoliv děláte poctivě, tak vyžaduje práci a úsilí. Zde si zaslouží poděkování celý organizační tým složený ze zástupců Sokola, panu Zdenku Jeřábkovi za prosazení změn a zajištění investic do nového vybavení. Zástupcům SSK, panu Švábenskému za vstřícná jednání o pronájmu sportovní haly a panu Černochovi za technické zajištění budovy. Poděkování patří městu za pomoc s vyjednáváním a samozřejmě i všem ostatním, kteří pomáhají s přípravou a organizací.

 

Připravila Lucie Dymáčková, editorka TN

Další článek:
Předchozí článek: