Expediční kamera – největší cestovatelský festival v republice přijede do Tišnova

Expediční kamera – největší cestovatelský festival v republice přijede do Tišnova

Letošní, již pátý ročník bude probíhat 25. března od 17 hodin tradičně v Kině Svratka. Opět nás čeká pořádná dávka cestovatelských zážitků, divoké přírody i napětí. Budeme mít možnost zhlédnout ty nejlepší snímky o dobrodružných výpravách za zapomenutými národy a tajuplnými místy, o poznávání starobylých kultur i extrémních expedicích do těch nejnedostupnějších míst. A na jaké filmy se těšit?

 

Divočinou Aljašky

Šest kamarádů z Čech, Moravy a Slovenska, někteří více, jiní méně zkušení vodáci, se vydali za polární kruh na překrásnou Aljašku splouvat řeku Alatnu. Říkají si Fjolls. Vybaveni loděmi, jídlem v medvěduvzdorných kontejnerech a pepřovým sprejem měli v plánu překročit kontinentální rozvodí a plout 300 km na jih s cílem na polárním kruhu. Cestou chtěli podniknout pěší túru k Arrigetch Peaks, postavit plachetnici nebo třeba péct chleba.

 

Návrat do Zanskaru

Zanskar je malá odlehlá osada uprostřed hor v indickém Himálaji. Až donedávna bylo jediné spojení s civilizací možné pouze po nebezpečné cestě podél řeky. Nyní je téměř před dokončením výstavba silnice, která může navždy změnit toto duchovní a poklidné místo.

 

Pura Vida

Nadšený cestovatel a cyklista Hervé si vymyslel bláznivý plán. Své kolo použít jako pohon lodě a splout během několika měsíců řeku Amazonku. Po 40 000 km po silnicích a cestách přidělal v Ekvádoru kolo na loď, pojmenoval ji Pura Vida a začal svoji životní cestu.

 

Projekt Moffat

Krátký film, ověnčený řadou mezinárodních cen, je inspirován pestrým lezeckým životem první britské horské vůdkyně Gwen Moffat. S mladičkou spisovatelkou Claire se během sledování Gwenina životního příběhu podíváte na skalní stěny, do ledových jezer a řek a na vrcholky hor ve Velké Británii. Sama spisovatelka si chtěla na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to bylo před několika desítkami let dezertovat z armády a celý svůj život věnovat horám.

 

Cesta do Kazbegi

Gruzínské odlehlé hory, čtyři kamarádi, nejnutnější zásoby a dva stany. To jsou hlavní hrdinové filmu, který sleduje jejich cestu po hřebeni Kavkazu až do města Kazbegi.

 

Více informací na www.expedicnikamera.cz.

 

Pavel Pichler, Naboso o. s.

Foto: Divočinou Aljašky, archiv Naboso o. s.

Další článek:
Předchozí článek: