ZaHRAdní kronika

ZaHRAdní kronika

A je to tady! Vítejte na prvních stránkách naší veřejné kroniky, ve které se dozvíte, co se děje u nás v ZaHRAdě. Pokud byste si však chtěli prolistovat opravdovou, tlustou, malovanou, voňavou kroniku, kterou píší zaHRAdní děti samy, přijďte se podívat za námi přímo do školy. A protože již začalo druhé pololetí školního roku, nastíním vám, co se událo v pololetí předešlém.

Z expedicí jsme hned na začátku září navštívili VIDA! science centrum v Brně, kde jsme prozkoumávali svět mikrohrdinů, zúčastnili jsme se Festivalu vědy na Kraví hoře, kde jsme měli možnost nahlédnout do jednotlivých stánků vysokých škol a veřejných bezpečnostních složek. Vyzkoušeli jsme si rýžovat zlato a razit mince, zhlédli jsme několik zábavných chemických pokusů. Také jsme pobyli v Otevřené zahradě a dozvěděli se něco nového o bylinkách. Pravidelně jsme navštěvovali Moravskou galerii v Brně, kde jsme poznávali dávné umělecké slohy: gotiku, baroko, renesanci, secesi. Při návštěvách v galerii kluci objevili nástěnné malby, které bývají většině příchozích skryty. Během prohlídky města jsme nacházeli bájná zvířata na historických budovách. Nahlédli jsme do spalovny odpadů, kde jsme si mohli vše prohlédnout a prakticky si vyzkoušet třeba to, jaké to je být popelářem či třídičem odpadu. V planetáriu jsme pozorovali noční oblohu, poznávali souhvězdí a prozkoumávali svět vzhůru nohama. Zúčastnili jsme se výukových programů na Lipce. Nejprve na Jezírku, kde jsme zažívali minulost naší planety, a pak na Kamenné, kde jsme poznávali zvířata, která změnila svět. Na Jezírku jsme si také prošli tamní naučnou stezku. S rozsvícenou baterkou jsme prolézali Sloupsko-šošůvské jeskyně. Prošli jsme si výstavu minerálů a dozvěděli se něco o tom, jaké to je být skladatelem, při výukovém programu Mozart v muzeu. Také jsme si vyzkoušeli malování hlínou a vyrábění hřebenů či koníků ze dřeva.

Při lesních dnech jsme navštívili Babí lom, údolí řeky Loučky, Šibenici na Klucanině, Květnici, Malhostovickou pecku, Rudický lom, naučnou stezku do Předklášteří, hradisko v Dolních Loučkách, rozhlednu Zlobice. Zaplavali jsme si na bazéně v Kuřimi, bobovali na Sychráku a bruslili na rybníku v Předklášteří.

Zúčastnili jsme se několika tišnovských akcí: Dne stromů, bleších trhů, vánočního jarmarku, kde jsme vystupovali s koledami od Bombarďáka a také vyráběli vánoční přání ve stánku naší školy.

Během školních dnů jsme každý měsíc otevřeli nové téma, které jsme prozkoumávali. V září jsme si začali tvořit školu snů, v říjnu jsme putovali vesmírem, v listopadu jsme hledali odpovědi na otázku „Co ukrývá kámen?“, v prosinci jsme bádali nad tajuplným světem záhadných zvířat a v lednu zkoumali mikrosvět.

Strávili jsme pět krásných dní na zimní škole plavání, tzv. „škole na hotelu“, kde se děti učily a zdokonalovaly v plavání pod vodou a zkoušely skákání šipek do vody.

A také jsme se učili, četli, hráli, malovali, vyráběli, vařili, zpívali, experimentovali, sněmovali, řádili a divočili, starali se o zvířátka a přivítali i několik návštěvníků, kteří se přišli za námi do školy podívat. Např. pana radního Seberu, reportéry z Tišnovské televize, studentku z Tchaj-wanu a studenta z Japonska. A ještě rodiče, kteří pravidelně chodí na rodičovské kavárny, navštěvují školní dny, vymýšlejí pro děti divadlo na vánoční besídku, pomáhají průvodcům přímo ve škole nebo se účastní velkého sněmu, kde mají možnost o škole rozhodovat.

A začalo druhé pololetí. To jsme mimochodem oslavili tím, že jsme si na Hromnice vytvořili svíčku Hromničku, aby na nás nemohly hromy a blesky, pak jsme si rozdali a přečetli vysvědčení a na závěr jsme se prošli do cukrárny v Předklášteří, kde jsme si dali všichni něco dobrého.

První týden druhého pololetí jsme začali nové téma, a to „Být člověkem“. Pustili jsme se do pátrání po kořenech lidského rodu, navštívili jsme Anthropos v Brně, kde jsme si prohlédli novou výstavu o neandertálcích. Také jsme pobyli chvíli na prolézačkách a lozili po velkém kmenu, který mají před Anthroposem. Ve škole každý tiše pracoval na svém plánu, kluci se dali do psaní a hned dva dokončili první díl písanky. Učili se Genki angličtinu a v Lusku jsme začali tvořit rodokmeny, portréty v životní velikosti a koukali na film Byl jednou jeden život. V pátek jsme si zazpívali s Mirkou, vyřešili spoustu věcí na třídním sněmu a vypravili se do lomu v Čebíně, který dříve sloužil k těžbě kamene. Tam jsme si udělali oheň a prozkoumávali okolí lomu. Škoda že jsem zapomněla foťák, bylo tam úžasně, dětem se vůbec nechtělo odejít, a tak se do těch míst brzy vrátíme.

Jana Vorlíčková, asistentka pedagoga

Foto: Blanka Sudíková

 

Další článek:
Předchozí článek: