Z Broadwaye pod Květnici

Z Broadwaye pod Květnici

Příležitost slyšet v našich končinách respektovanou americkou zpěvačku se rozhodně nevyskytuje každý den. Máte-li tedy rádi černošskou hudbu, ať už jde o soul, blues, gospel, nebo folk, nenechte si ujít v neděli 19. března koncert, na němž ve velkém sále Městského kulturního střediska vystoupí Crystal Monee Hall za doprovodu českých, převážně jazzových hudebníků.

Zbystřit by ale měli i rockoví fanoušci, neboť tato zpěvačka se v létech 2012–13 jako regulérní členka souboru výrazně podílela na dvou albech (Mysterium Tremendum a Superorganism) kapely vedené Mickeym Hartem, což byl bubeník kultovní americké skupiny Grateful Dead, v níž strávil plných 25 let. A když k tomu přidám informaci, že jako doprovodná vokalistka spolupracovala pro změnu také s Mariah Carey nebo Eltonem Johnem, pak všechno nasvědčuje tomu, že by koncert Crystal Monee Hall měl být zajímavý téměř pro každého, kdo ke svému životu hudbu potřebuje… Bez ohledu na to, jaký styl je mu právě nejbližší.

Narodila se v roce 1979 v Richmondu ve státě Virginia. Od mládí ráda poslouchala slavné černošské zpěvačky Arethu Franklin, Odettu či Tracy Chapman a s matkou a bratrem zpívala trojhlasé vokály v místním baptistickém kostele. V asi sto kilometrů vzdáleném Charlottesville pak vystudovala na tamní univerzitě tzv. Curryho pedagogickou školu a nastoupila tam poté i jako učitelka. Jenže láska k hudbě byla silnější. V den svých 23. narozenin údajně vstoupila do ředitelny a řekla jen: „Je mi líto, musím jít. Opravdu chci zpívat!“ Během dvou měsíců se přestěhovala do New Yorku a působila pak nějaký čas v hudebních představeních na námořních lodích společnosti Disney Cruise. To byla skvělá škola pro její následující angažmá, v němž vydržela plné čtyři roky – šlo o působení v broadwayském muzikálu Rent, přelomovém díle, které získalo i Pullitzerovu cenu, nehledě na řadu dalších ocenění. Derniéra muzikálu proběhla v září 2008 a následující rok pak Crystal Monee Hall strávila cestováním s kabaretním umělcem Spencerem Dayem. Začala skládat své vlastní písničky, které byly zemitější než to, co zpívala na Broadwayi – spíše se to podobalo chrámové hudbě jejího mládí. Její hlas i tvorba zaujaly manažera Bena Yonase, který pak směřoval její další kariéru a částečně ji přesunul z New Yorku na západní pobřeží USA. Zúčastnila se tu slavného Fillmore Jazz Festivalu, nahrála album River Train a pak už následovalo výše vzpomínané působení s Mickey Hart Bandem.

Koncem roku 2014 se Crystal Monee Hall ocitla na křižovatce – život nezávislého umělce byl přece jen poněkud nestabilní a zpěvačka dostala chuť odjet zpět domů do Virginie a vrátit se k učitelské profesi. Dokonce již byl sjednán koncert na rozloučenou, ale její manažer ji nakonec přesvědčil, aby pokračovala v hudební kariéře. Výsledkem byla nová práce, která v sobě shrnuje obě její hlavní lásky. Souběžně s pěveckou dráhou začala působit i jako pomocná profesorka hudby na newyorské Tisch School Of The Arts.

Z doprovázejících českých hudebníků je zřejmě nejznámější pianista Marek Novotný, který již v Tišnově účinkoval s vlastním kvartetem v únoru 2012. Všestranný baskytarista Jan Jakubec kromě účasti v Jesus Christ Superstar spolupracoval mimo jiné s Kamilem Střihavkou, Lenkou Dusilovou či Yvonne Sanchez. Tu doprovázel i bubeník Tomáš Vokurka, který má dále na kontě působení v bigbandu Šavle meče a hrál i s Jamesem Harriesem, britským kytaristou a zpěvákem žijícím dlouhodobě v České republice, na jehož albu Growing Pains mimochodem zpívá právě i Crystal Monee Hall.

Václav Seyfert, redaktor TN

 

Další článek:
Předchozí článek: