Pozvánka na výstavu fotografií do Domova sv. Alžběty

Pozvánka na výstavu fotografií do Domova sv. Alžběty

Od 6. března můžete v Domově sv. Alžběty navštívit výstavu fotografií Vysočina objektivem Miloše Neči. Přístupná je denně od 9.00 do 17.00 hodin do 30. dubna 2017.

Miloš Neča (* 1935) se narodil a žije v Nedvědici. Na doporučení akademického malíře Aloise Lukáška se přihlásil k přijímacím zkouškám na UMPRUM v Brně, které složil, ale nebyl přijat. Proto se vyučil elektromechanikem a svoje poznatky v oblasti umění získával především samostudiem a praxí. Fotografování se věnoval ve volném čase, intenzivně pak až od roku 1995, kdy odešel do důchodu.

Náměty a inspiraci pro své fotografie čerpá nejčastěji v Nedvědici a okolí. Na jeho černobílých i barevných snímcích nacházíme záběry lidové architektury a proměny času v přírodě i krajině – Pernštejn, Nedvědice, Skorotice, Pivonice a další místa. Na sérii fotografií zachycuje historii i současnost hradu Pernštejn (Pohled na hrad, Rytířský sál, Singrův dvůr, Hranolová věž atd.). Stejně tak návštěvníka jistě zaujmou pohledy na dřívější a současnou Nedvědici (Hotel Hotárek, Krytý most přes Svratku, Dům slečny Hoškové…). Také jeho přírodní motivy přináší nové a nevšední pohledy do dění v přírodě. Zvláště na fotografiích podzimní krajiny vyznívá její tichá krása. V roce 2008 Miloš Neča vydal publikaci fotografií – Proměny Nedvědice, Pernštejna a okolí.

Často vystavuje na Slavnostech Pernštejnského panství v Nedvědici. Má za sebou také celou řadu výstav v Rožné, Tišnově, Bystřici nad Pernštejnem, Víru…

Z celé jeho tvorby je cítit vřelý vztah k rodné krajině Vysočiny a neobyčejný smysl a cit pro objevování krásy všedního dne.

Jste srdečně zváni k jarnímu výletu na Žernůvku.

Jitka Pařízková

Další článek:
Předchozí článek: