Tenisový rok 2016

Tenisový rok 2016

Sportovní klub Tenis Tišnov, z. s., má bohatou historii. Letos oslaví 95 let od svého založení v roce 1922. Rok 2016 byl však doposud nejúspěšnější a nesmazatelně se zapíše do historie klubu, jak díky soutěžím družstev, tak díky soutěžím jednotlivců.

Nejprve se zmíníme o soutěžích družstev. V roce 2016 měl SK Tenis Tišnov v soutěžích 12 družstev. Ve všech věkových kategoriích má klub nejen „A“ týmy, které nastupují ve vyšších soutěžích, ale i svoje záložní „B“ týmy, které hrají převážně základní soutěže, a poprvé klub postavil i „C” tým mladšího žactva.

Tým dospělých „A“ nastupoval v divizi a hráči měli za úkol bojovat o nejvyšší příčky. Mladý tým tvořený sourozenci Křipskými, Martinou Seyfertovou a Karin Šafránkovou doplňovali veteráni Zdeněk Kunický, Petr Nepustil a Zdeněk Hrabálek, kteří hájí tišnovské barvy přes 20 let. Po smolném začátku soutěže nakonec družstvo obsadilo šesté místo. „B” tým ve složení Dominik Kučera, Kryštof Vítek, David Ventruba, Martin Klouda, Michaela Jurčáková, Kamila Prudká a Libuše Čermáková měl podobný začátek jako áčko, ale dobrý finiš soutěže je nakonec dostal na páté místo.

Dorostenecké áčko po postupu do nejvyšší soutěže Junior Tour – O pohár prezidenta ČTS v roce 2014 a druhém místě v roce 2015 mělo ambice uspět v této soutěži i v roce 2016 a poprat se o vítězství. Sestava: Dominik Křipský, Filip Křipský, Tomáš Stříteský, Kryštof Vítek, Karin Šafránková, Denisa Huňková, Kamila Prudká a Libuše Čermáková, pod vedením kapitána a trenéra Zdeňka Kunického, se nesmazatelně zapsala do dějin klubu, když zvítězila ve všech sedmi zápasech a postoupila na MČR družstev. To se hrálo v září na dvorcích TK Sparta Praha a Tišnov byl na takto významné akci zastoupen porvé. Pro klub je to velký úspěch hlavně proto, že všichni chlapci a dvě dívky z týmu se od malička připravují na dvorcích na Ostrovci a jsou odchovanci klubu. Na samotném MČR se bohužel nepodařilo Tišnovákům přejít první kolo přes tým TK Neridé a s konečným umístěním na 9. až 12. místě v ČR se s mistrovstvím rozloučili. Družstvo finančně podpořily Jihomoravský kraj a město Tišnov. Dorostenecké béčko udrželo II. třídu JmTS na konečném šestém místě.

Starší žactvo „A” mělo velice vyrovnaný průběh soutěže a o udržení v I. třídě rozhodovalo pár zápasů. Tišnov, který byl tvořen převážně mladšími žáky, vybojoval páté místo. „B” tým skončil ve III. třídě také pátý.

Tým mladších žáků měl hrát v I. třídě o postup do ligy, ovšem díky zranění jedné z opor nakonec skončil na pěkném třetím místě. „B” tým a „C” tým byly ve III. a IV. třídě na třetím místě.

Výrazného úspěchu dosáhla družstva babytenisu a minitenisu. Oba týmy postoupily z krajských soutěží na podzimní krajská finále v Brně na ŽLTC Brno a TK Tilia Brno. Minitenisté na Tilii obsadili jedenácté místo a babytenisté na dvorcích ŽLTC Brno výborné šesté místo. Z 54 přihlášených babytenisových družstev v soutěžích JmTS je to výborný výsledek.

Mimořádných úspěchů dosáhli hráči klubu i v soutěžích jednotlivců. Mezi ty největší patří prvenství Dominika Křipského na krajském přeboru v kategorii dorostu. Ve Zlíně nenašel mezi 54 účastníky přemožitele a probojoval se tak na pardubickou juniorku (MČR dorostu). Pro Tišnov byl úspěšný i krajský přebor staršího žactva v Jihlavě. Kryštof Vítek neprohrál ani jeden zápas a odvezl si titul přeborník kraje a taktéž se tak probojoval na Mistrovství České republiky. Ve Frýdlantu nad Ostravicí dosáhl na třetí místo ve dvouhře a ve čtyřhře se dokonce stal, společně s Janem Pučálkou (TK Neridé), mistrem republiky. Poprvé v historii klubu hráli na MČR dorostu (pardubická juniorka) hned čtyři hráči z Tišnova (Dominik a Filip Křipští, Kryštof Vítek a ve čtyřhře s ním i Tomáš Stříteský). Mnoho trofejí ze soutěží jednotlivců přivezli i ostatní hráči klubu: Jakub Goldman, Nikola a Nela Procházkovy, Hanz Rychtář, Karel Brusenbauch, David Král, Matyáš Řezanina, Tereza Hrdličková a další.

Od roku 2008 vyhodnocuje Jihomoravský tenisový svaz výsledky mládeže v anketě „Pohár mládeže JTS“. Z 85 hodnocených klubů obsadil SK Tenis Tišnov v roce 2016 výborné šesté místo. Tišnov se od začátku ankety pohybuje vždy kolem desátého místa, přičemž šesté místo za rok 2016 je zatím nejlepší dosažené umístění.

Poděkování za úspěšnou sezónu patří trenérům Martině Seyfertové, Michaele Jurčákové, Filipovi Křipskému, Dominiku Kučerovi, Kamile Prudké, Kamile Goldmanové, Robertu Halasovi a Ludmile Vojtové. Na jejich práci s mládeží přispělo město Tišnov nemalou částkou z dotačního programu „Podpora trenérů mládeže“, za kterou klub městu děkuje.

V současné době se hovoří o revitalizaci sportovního areálu na Ostrovci, kde měl v prvních plánech tenisový klub získat dva nové tenisové kurty a fotbal se měl rozrůst o tréninkové fotbalové hřiště. Také sociální zázemí kopané mělo být rekonstruováno pro potřeby rozvíjejícího se klubu. O hru tenisu je hlavně mezi dětmi čím dál větší zájem. Dva nové kurty by tenisovému klubu pomohly, sloužily by jak na tréninky mládeže, tak by také šlo zvýšit počet družstev mládeže a pořádat turnaje vyšší kategorie, které si město velikosti Tišnova jistě zaslouží. Naše přání je, aby byly naplněny dohody fotbalu a tenisu a nakonec zvítězil projekt, kterému dalo zelenou i zastupitelstvo města.

Za úspěšný rok a podporu činnosti a provozu patří poděkovat největším partnerům klubu, kterými jsou město Tišnov a Jihomoravský kraj.

Zdeněk Kunický  

Foto ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: