Proč být ve skupině komunitně podporovaného zemědělství?

Proč být ve skupině komunitně podporovaného zemědělství?

1) Víte v supermarketu, odkud je zelenina, kterou kupujete? Jak daleko cestovala? Jak je čerstvá, či spíš stará?

V KPZ máte odpovědi automaticky. Svého zemědělce můžete navštívit, podívat se na jeho farmu. Kromě toho, že uvidíte, jak hospodaří, může to být zajímavý zážitek pro Vaše děti a ruku na srdce, kdo zrovna nejste z rodiny vlastnící zahrádku či Vás rodiče „nenutili“ do povinných prací na pozemku, tušíte, jak se sází česnek, jak se jednotí řepa, co jsou to tratě pěstování? A můžete si s dětmi vyzkoušet, jaké to je obdělávat půdu a pěstovat zeleninu.

Ta se také sklízí ten den, kdy si ji vyzvednete, je tedy vyzrálá a ve vhodné sklizňové zralosti. A že moderní člověk uvažuje i o zbytečných přepravních nákladech a zatěžování životního prostředí, je samozřejmostí.

2) Nechcete být jen pasivním spotřebitelem, kterého nákupy otravují?

KPZ je pro Vás ideální. Můžete se podílet na „výdeji“, tedy rozdělování podílů, kdy si vezmete službu. Pokecáte s dalšími, vyměníte recepty, trochu se tak vrátíte do doby trhů našich prababiček, kdy se sice chodilo nakupovat a prodávat na týdenní trh, ale také si vyměnit novinky a informace. Holt Facebook vše nenahradí. Lze i s malými dětmi, naše výdejní místo je children friendly.

3) Jste kreativní a zvídaví?

Zjistíte, že existují druhy zeleniny, které jste jednak ještě nepotkali, v obchodě běžně nejsou, a tak Vám přinesou nové chuťové zážitky. A navíc s garancí, že je vše z našeho pásma, žádná exotika, což konečně doporučují jako nejzdravější i nutriční specialisté. Naše babičky také vařily z toho, co zrovna na poli a zahrádce rostlo, a „dovezené“ druhy byly jen jako pochoutka na svátek.

4) Výhodnost pro všechny

Paradox? Nikoliv. V normálním prodejním řetězci jste to Vy, kdo tahá za slabší konec, i když si to nemyslíte. Výrobcům řetězce také diktují podmínky. V KPZ vyloučíte ten článek, který jen vydělává, aniž by cokoliv vytvořil. Vztah je oboustranně výhodný, Vy máte každý týden čerstvou a úžasnou zeleninu a soukromý zemědělec má jistotu odbytu a finančního příjmu. Férové, jasné a průhledné.

5) Jak to funguje?

Dobrá zpráva, v Tišnově už chystáme pátou sezónu. Celý systém je postaven na řádné smlouvě mezi Vámi a soukromou biozemědělkyní z Holubí Zhoři, není tam žádný prostředník. Zaplatíte si tzv. podíl na celou sezónu. Zhruba od května do konce roku si každý týden přijdete do výdejního místa (v Tišnově blízko MěKS) ve stejný den v odpoledních hodinách a odnesete si svůj podíl. A protože provoz výdejního místa vyžaduje přece jen trochu péče, tedy službu během výdeje, očekává se, že zhruba jednou za čtvrt roku si vezmete na dvě hodiny zdarma službu, tedy třikrát do roka. Info pro Tišnováky pracující v Brně – naše dodavatelka má i dvě výdejní místa v Brně, takže je možné domluvit výdej i tam.

V současnosti zjišťujeme případné zájemce, takže kdo chcete více informací, můžete napsat na e-mail zuzana.brzobohata@centrum.cz.

Zuzana Zula Brzobohatá

Foto ilustrační

Další článek:
Předchozí článek: