Osobní příběh Markétky

Osobní příběh Markétky

Markétce je šest let. S cukrovkou se statečně pere od svých čtyř. Ráda kreslí, tancuje a jako snad každé dítě taky mlsá. Přesto je natolik zodpovědná, že ví, že sladkosti má odmítnout nebo si je schovat ke svačině, do které může být drobná sladkost zakomponována. Pravidelně si čtyřikrát denně nechává píchnout inzulin. I když to někdy bolí a neobejde se to bez modřiny a nějaké té slzy. Dokáže se sama změřit a díky glukometru se v pěti letech naučila rozpoznávat desetinná čísla. Kvůli cukrovce ji vyloučili ze školky. Jedinou schůdnou cestou se tak stala soukromá školka. V Tišnově nebydlí dlouho, teprve od září 2016. Ale už po tak krátké době si město zamilovala. Svůj velký podíl na tom má Základní škola 28. října, ve které se jí dostává neuvěřitelné péče. Paní ředitelka ji přijala bez mrknutí oka. Paní kuchařky jí váží jídlo tak, aby dostala přesně tolik, kolik má sníst. A paní učitelka je nejen shovívavá, když třeba Markétka nemůže cvičit kvůli nízké hladině cukru v krvi. Dokáže vyřešit hypoglykémii a nebojí se každý den Markétce před obědem píchnout inzulin.

Výtěžek z Adventního jarmarku škol ve výši 10 000 Kč věnovala Základní škola nám. 28. října Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR a dalších 7 000 přímo rodičům Markétky na nákup pásečků, ale také senzorů, které umožňují monitorování hladiny cukru v krvi 24 hodin denně. To znamená nejen méně vpichů do prstu, ale také přesnější odhalení výkyvů hladiny cukru a tím pádem lepší kompenzaci diabetu. Jeden tento senzor stojí několik tisíc, vydrží přibližně sedm dní a pojišťovna hradí čtyři ročně. Zejména při školních výletech, pobytech školy v přírodě nebo jiné mimořádné aktivitě jsou přitom neocenitelnými pomocníky.

Nutno podotknout, že přístup, s jakým jsme se setkali ve škole na náměstí 28. října, u nás není zcela obvyklý. Rodiče malých diabetiků dnes a denně svádějí boj o to, aby se jejich děti mohly účastnit všech aktivit, aby jim bylo zváženo jídlo v jídelně a podobně. O to více bychom chtěli všem zaměstnancům školy poděkovat.

Daniela Nováková, matka Markétky

Foto: Eva Brázdová

Další článek:
Předchozí článek: