JAK JSME VOLILI V ROCE 2016

JAK JSME VOLILI V ROCE 2016

Mezi červnem a říjnem letošního roku jsme si v Tišnovských novinách ve čtyřech pokračováních připomněli, jak Tišnováci v uplynulém období volili do Senátu a Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Následovaly letošní volby, s jejichž výsledky jste sice byli v minulém čísle seznámeni, ale oficiální úřední materiál neobsahoval všechny údaje, jimiž jsme pravidelně naplňovali obsah našeho volebního seriálu. Proto se k nedávným volbám ještě jednou vraťme a doplňme si, co dosud nebylo přehledně řečeno.
V krajských volbách kandidovalo celkem 21 volebních stran (jmenovitě byly uvedeny v listopadovém vydání včetně volebního výsledku zaznamenaného v Tišnově), což je o 2 méně než v roce 2012. Mezi 65 krajských zastupitelů se dostali zástupci hned devíti z nich, což je rekordní počet. Nejvíce mandátů získalo ANO 2011 (15 – 20,84% hlasů), za kterým následují KDU-ČSL (11 – 15,94%), ČSSD (11 – 15,49%), KSČM (7 – 9,69%), ODS (6 – 8,07%), TOP 09 s podporou starostů a „Žít Brno“ (4 – 6,67%), Starostové pro jižní Moravu (4 – 6,21%; v Tišnově byla tato strana druhá hned za ANO), Koalice SPD-Tomio Okamura a SPO (4 – 5,66%) a Zelení a Piráti (3 – 5,11%). Tišnovští voliči by do zastupitelstva pustili o dva subjekty méně – Koalice SPD-SPO a TOP 09 se u nás přes 5% nedostaly. Nový hejtman v době uzávěrky tohoto čísla ještě nebyl zvolen, nicméně podle koaličních dohod by se jím měl stát leader vítězné strany Bohumil Šimek.
Kteří tišnovští občané se objevili na kandidátkách ? Bylo jich pouze devět, tedy o tři méně než před čtyřmi roky. Za ODS Karel Švábenský na 36. místě; Jan Duda (33.), Zdeňka Dohnálková (38.) a Michal Konečný (47.) za koalici Zelených s Piráty, Tomáš Komprs (18.) za Starosty pro jižní Moravu, Václav Šikula (18.) a Lenka Knechtová (30.) za ANO (Šikula je třetím náhradníkem své strany na post v zastupitelstvu JMK), František Trnčák (45.) za KSČM a Josef Mačák (30.) za Konzervativní stranu. Vůbec poprvé v historii krajských voleb neměl Tišnov vůbec žádného zástupce na kandidátce ČSSD a po 11 tišnovských republikánech v létech 2008 a 2012 nekandidoval tentokrát ani za tuto stranu jediný náš občan. Za zmínku ještě určitě stojí, že v řadách Starostů pro jižní Moravu se o místo v krajském zastupitelstvu úspěšně ucházel z druhé příčky starosta obce Železné Radomír Pavlíček – v místě jeho bydliště získala tato volební strana přes 60% všech hlasů!
V případě voleb do Senátu se tišnovští voliči ani v jednom kole do konečného výsledku „netrefili“. V tom úvodním podporovali nejvíce kandidáta STAN Michala Buriana ze Železného, který ale nakonec skončil mezi osmi kandidáty až jako čtvrtý, a ve 2. kole by vybrali zástupce ANO Pavla Staňka, zatímco senátorský post opětovně vybojoval Jan Žaloudík z ČSSD.
V našem seriálu jsme sledovali i předvolební propagaci na stránkách Tišnovských novin. Ta se letos odehrála výhradně v čísle 10 a využilo jí později vítězné ANO, které na svůj leták společně umístilo tišnovského kandidáta Václava Šikulu s adeptem na post senátora Pavlem Staňkem. První z nich vyzýval „To nejlepší pro Tišnovsko“, druhý pak „Pojďme správným směrem“ a oba vybízeli: „Přijďte k volbám.“ Na polovině stránky se prezentovala i KDU-ČSL (na fotografiích byli kandidát na hejtmana Roman Celý a místostarostka Orla Miluše Macková plus slogan „Srostlí s krajem – staráme se o jižní Moravu“), stejně jako svůj post obhajující senátor Jan Žaloudík („Srdcem, rozumem a zkušeností“); menší prostor postačil Zeleným a Pirátům, kteří představili tři důvody, proč volit jejich leadra Jiřího Hlavenku z Braníškova.
Václav Seyfert, redaktor TN



Další článek:
Předchozí článek: