Aktuálně z Městské knihovny Tišnov

Aktuálně z Městské knihovny Tišnov

Oddělení pro dospělé čtenáře

Salonky
VÁNOČNÍ DEKORACE
1. 12. 2016 v 9.00
Městská knihovna Tišnov připravila v rámci projektu „Salonky“ tvořivou dílnu. Společně si vyrobíme krásné vánoční ozdoby ze dřeva a z provázků. Výroba je velmi jednoduchá, budeme používat lupínkové pilky, provázky a lepidlo. Přijďte se vánočně naladit!
Základní materiál (pilky, překližky, provázky, lepidla, červená mašlička) bude k dispozici.
Ostatní případné dekorace či vlastní fotografie (5 x 5 cm) na dřevěné ozdoby si přineste s sebou.
Cena kurzu: 50 Kč

Počet míst je omezen. Zájemci se mohou hlásit osobně v Městské knihovně Tišnov nebo na tel. 549 121 001-2.

Beseda
TOMÁŠ KUBEŠ: PAPÚ PAPUA – ZA LIDOJEDY
15. 12. 2016 v 17.00
Městská knihovna Tišnov zve všechny příznivce cestování na besedu s Tomášem Kubešem Papú Papua – za lidojedy.
Dobrodružná cesta do doby kamenné za posledními lidojedy a obyvateli divoké Papuy-Nové Guiney, která má přinést odpověď na jednoduchou otázku: Praktikují různé kmeny Papuy ještě kanibalismus? Během neskutečné cesty navštívíme pralesy, přebrodíme spoustu divokých řek, poznáme stromové lidi i hrůzostrašné bojovníky kmene Huli a další. Východní i západní Papua v jednom. Sopky, korálové moře, nepřístupná místa, lidé z doby kamenné, to všechno bude neuvěřitelné dobrodružství bez civilizace.
Univerzita volného času

KRÁSNÁ ZAHRADA I BALKON – přednášky zimního semestru UVČ
12. 12. 2016 v 16.45

PO STOPÁCH JEŽÍŠE – přednášky zimního semestru UVČ
14. 12. 2016 v 16.45

KAPITOLY Z DĚJIN UMĚNÍ – přednášky zimního semestru UVČ
7. 12. a 21. 12. 2016 v 16.45

Virtuální univerzita 3. věku

HUDEBNÍ NÁSTROJE – přednášky zimního semestru VU3V
6. 12. 2016 v 9.30
Poslední přednáška cyklu patří především nástroji všech nástrojů – varhanám. Na kůru baziliky sv. Markéty v pražském Břevnově je představí organolog Marek Čihař. Dále si zde ukážeme i jiné vícehlasé vzduchové nástroje a tzv. automatofony, automatizované hudební nástroje.
Trénování paměti

ACH, TA MOJE HLAVA!
13. 12. 2016 v 9.00 (pokročilí) a 10.30 (začátečníci)
V dalších lekcích trénování paměti potrápíme naši krátkodobou i dlouhodobou paměť, zaměříme se na smyslové vnímání a pravou mozkovou hemisféru.

Divadlo
SATURNIN
18. 2. 2017
Městská knihovna Tišnov pořádá ve spolupráci s Národním divadlem Brno zájezd na swingovou grotesku pro celou rodinu.
Kdo by ho neznal? Vždyť Saturnin Zdeňka Jirotky patří k nejoblíbenějším českým humoristickým románům vůbec a byl dosud přeložen například do angličtiny, němčiny, španělštiny a lotyštiny. Okouzlující příhody pána a jeho bezmála geniálního sluhy, situované do noblesní prvorepublikové atmosféry, na českých scénách zdomácněly už dávno. V Národním divadle Brno je uvidíte v úspěšné dramatizaci Martina Vačkáře a Ondřeje Havelky a v režii hravého slovenského režiséra Jakuba Nvoty.

Zájemci se mohou závazně přihlásit v Městské knihovně Tišnov vždy v půjčovní době do 16. 1. 2017. Počet lístků je omezen.
!!!Platba probíhá při přihlašování!!!
Cena vstupenky: pro pracující 450 Kč
pro seniory 315 Kč
pro studenty a držitele průkazu ZTP a ZTP-P 225 Kč
+ jednotná cena za autobus 60 Kč
Sraz účastníků v 17.45 u Elektry.

Oddělení pro dětské čtenáře

KAREL A RYTÍŘI
9. 12. 2016 v 9.30 a 10.45
Zveme Vás na mimořádné setkání s autorkou Renátou Fučíkovou nad knihou Karel a rytíři. Vyprávění, které je orámované slavnými rytířskými legendami, je spojené s putováním malého Karla IV. z Čech na francouzský královský dvůr. Sedmiletý Václav, následník českého trůnu, vyráží na otcův příkaz do Paříže spolu s početnou suitou průvodců. Ti se ho již během cesty snaží vzdělávat a seznamovat s důležitými vlastnostmi a ctnostmi, jaké by měl mít budoucí vladař. Jako dobrý vzor takových ctností jim poslouží slavné rytířské legendy.
Autorka si bude s dětmi povídat i o dalších knihách, ve kterých malým čtenářům předkládá vážná, ale přesto srozumitelná vyprávění. Mimo jiné se dozvědí, jak je pro vnímání dětí důležité, aby příběhy byly spojené s výraznými a krásnými ilustracemi. Na besedu zveme děti z pátých tříd.

POHÁDKY Z NEBE
15. 12. 2016 ve 13.30
Zveme vás na setkání s ilustrátorkou Janou Ondrušovou-Wünschovou nad knihou Taťány Eichlerové Pohádky z nebe. Děti budou mít příležitost prostřednictvím pohádkových příběhů nahlédnout do tvorby této výjimečné umělkyně. Autorčino procítěné vyprávění o bílovickém vánočním stromu vždy přítomné naladí do sváteční pohody. Není mnoho takových umělců, kteří mají tak blízko k lidské duši. Na besedu zveme děti ze školních družin.
Zkraťte si čekání na Ježíška
12. 12. až 16. 12. 2016 vždy v půjčovní době
Zdá se vašim dětem čekání na Ježíška příliš dlouhé? Nemohou se už dočkat dárečků? Navodit vánoční atmosféru vám pomůžeme v tišnovské knihovně. Dárkově zabalené knihy budou k vypůjčení v dětském oddělení v týdnu od 12. 12. do 16. 12. 2016. Až po jejich rozbalení doma zjistíte, jaký příběh prožijete.
Pro snazší orientaci budou knihy rozlišeny barevnými hvězdičkami podle věku dětí nebo podle žánru.
Upozornění pro uživatele

Městská knihovna Tišnov upozorňuje, že od 1. 1. 2017 dojde ke změně některých poplatků. Jejich ceník je stejný od roku 2007, proto věříme, že toto malé navýšení pro Vás nebude velkou zátěží. Pro registrované čtenáře za tento poplatek nabízíme spoustu služeb zdarma: půjčování e-knih, přístup k internetu i prostřednictvím wifi připojení, pomoc s hledáním vhodného titulu, rezervace Vámi vybraného titulu a další.
Děkujeme za pochopení, věříme, že i tato částka je vzhledem k růstu cen knih a energií pro naše čtenáře stále příznivá.



Další článek:
Předchozí článek: