Akce Městské knihovny Tišnov v říjnu

Akce Městské knihovny Tišnov v říjnu

Oddělení pro dospělé čtenáře
Týden knihoven
3. až 7. října 2016

Druhá šance pro knihy
Chybí Vám doma některá z oblíbených knih? Toužíte po nějaké starší publikaci a nemůžete ji nikde sehnat? Nebo se chcete jen tak prohrabat staršími svazky a třeba Vás něco zaujme?
V obou odděleních knihovny nabízíme odprodej vyřazených starších knih a gramodesek z našeho fondu. Jedná se o materiály použité, opotřebované nebo multiplikáty.
Knihy si můžete přijít prohlédnout a zakoupit v půjčovní době knihovny.

Čtenářská amnestie
Čtenářskou amnestii pro své zapomnětlivé čtenáře uděluje Městská knihovna Tišnov v rámci Týdne knihoven, jako vstřícné gesto směrem ke svým uživatelům.
Upomínky a poplatky z prodlení budou čtenářům prominuty, pouze pokud vrátí VŠECHNY dlužené dokumenty, které mají půjčené.

Salonky
Brněnské kostely
6. 10. 2016
Ve spolupráci s Turistickým informačním centrem města Brna navštívíme známé kostely nacházející se v centru města Brna – katedrálu sv. Petra a Pavla (Petrov), kostel sv. Jakuba, zvenčí budeme obdivovat kostel sv. Tomáše a případně jezuitský a kapucínský kostel. S jejich historií i s dalšími zajímavostmi nás seznámí kvalifikovaný průvodce.

Vstupné: 61 Kč

Sraz účastníků v 8.45 před budovou vlakového nádraží (odjezd v 9.00).

Zájemci se musí přihlásit osobně v knihovně nebo telefonicky na čísle 549 121 001-2 do 5. 10. 2016.
Beseda
Autorské čtení – Markéta Harasimová
18. 10. 2016 v 17.00
Autorské čtení z knih „Pouta pavučin“ a „Mrazivé hry“. Povídání o cestě k povolání spisovatele na volné noze a o tom, jak vzniká román, jak se spolupracuje se známými osobnostmi a jaký je rozdíl mezi tvorbou knihy a scénáře. Dá se sladit tvůrčí práce a soukromí? Spisovatelka představí své knihy a na závěr povídání proběhne autogramiáda s možností zakoupit si knihu.
Akce probíhá v rámci projektu Týdny vzdělávání dospělých.

Súdán – domov černých faraonů
27. 10. 2016 v 17.00
Zveme všechny příznivce cestování na besedu Andrey Kaucké o jedné z afrických zemí. Pojďte s námi nahlédnout do horké saharské země. Užít si dobrodružství strašidelného trajektu, kdy jeden neví, jestli své auto nebude muset hledat v hlubinách Asuánské přehrady. Projít se zapomenutými památkami bez živé duše. Prohlédnout si úrodné břehy Nilu a zavítat mezi černé a černější domorodce v pohoří Nuba. Nakoupit na místním trhu a dát si dobrou Marisu nebo Karkadah při tanci statných mužů. Nebo si jen tak sednout u kávové lady na výbornou Jebanah. Uvidíte, bude se Vám na putování líbit.
Akce probíhá v rámci projektu Týdny vzdělávání dospělých.

Univerzita volného času

Krásná zahrada i balkon – přednášky zimního semestru UVČ
3. 10., 17. 10. a 31. 10. 2016 v 16.45

Po stopách Ježíše – přednášky zimního semestru UVČ
5. 10. a 19. 10. 2016 v 16.45

Kapitoly z dějin umění – přednášky zimního semestru UVČ
12. 10. a 26. 10. 2016 v 16.45

Tradice české kvartetní hudby – od Smetany po současnost
6. 10. 2016 v 17.00
Každé období vývoje hudby má své interprety. České kvarteto propagovalo tvorbu zakladatelů národní hudby, Moravské kvarteto se věnovalo jejím moderním pokračovatelům. Česká kvartetní literatura je neuvěřitelně bohatá, stejně jako nabídka jejích interpretů. A možná poněkud překvapivě nekončí Janáčkem, a dokonce ani Bohuslavem Martinů.
Přednáška PhDr. Martina Flašara, Ph.D., se vztahuje k prvnímu koncertu nadcházející sezóny Kruhu přátel hudby – Graffovu kvartetu.
Virtuální univerzita 3. věku

Hudební nástroje – přednášky zimního semestru VU3V
27. 9., 11. 10. a 25. 10. 2016 v 9.30

Trénování paměti
Ach, ta moje hlava!
4. 10. a 18. 10. 2016 v 9.00 (pokročilí) a 10.30 (začátečníci)
Všichni občas zapomínáme, máme větší nebo menší „okno“ – nemůžeme si vzpomenout na telefonní čísla a různá data, z paměti nám vypadávají jména a názvy. Jindy nás naše paměť překvapí svou rychlostí a jasností, někdy máme pocit, že nestojí za nic. Chcete si zlepšit paměť nebo si ji alespoň udržovat?
Naše „hrátky s pamětí“ vám ukáží, že si lze zapamatovat téměř cokoli, když víte, jak na to.

Oddělení pro děti a mládež

„Nálož“ nových her v knihovně
Máte rádi logické a strategické hry? Rádi soutěžíte a řešíte zapeklité úlohy a rébusy? Nyní máte možnost rozpohybovat svoje mozkové závity v dětském oddělení městské knihovny, kde je pro vás připraveno přes dvacet nových her (Carcassonne, Slovopád, Země, Time‘s up!, Hravé kroužky, Schovej a  najdi – Safari, Auto Blok, Vikingové v bouři… ad.). Týmy i jednotlivci všech věkových kategorií se mohou pustit do herních soubojů každé půjčovní odpoledne.
Tak co rodiče, děti, prarodiče, kamarádi, přijdete si pohrát?

Soutěžní kvízy
V rámci doprovodného programu projektu „Jižní Morava čte“ jsou pro všechny zájemce připraveny v dětském oddělení a na webových stránkách knihovny kvízy vztahující se k pověstem Tišnova a okolí. Z odevzdaných a správně vyplněných kvízů bude vylosován jeden výherce, který obdrží knižní cenu.

Staré dobré časy Pavla Čecha
3. 10. 2016 v 9.00
Autorské setkání dětí s malířem a ilustrátorem Pavlem Čechem. Povídání o psaní a ilustrování knih, zarostlých zahradách, toulání po lese a zrezavělých klíčích s nositelem několika ocenění za literární tvorbu.
Akce probíhá pod záštitou SKIPu.

Dagmar Kopřivová, vedoucí knihovny
Foto: archiv Městské knihovny Tišnov



Další článek:
Předchozí článek: