Začátek září opět ve znamení baterií

Začátek září opět ve znamení baterií

Nezapomněli jste odevzdat všechny vybité baterie k recyklaci?

Již podruhé bude 9. září věnováno třídění a recyklaci baterií. Znovu totiž oslavíme Evropský den recyklace baterií, který letos připadá na pátek. V tento den, jenž odkazuje na narození slavného italského lékaře a fyzika Luigiho Galvaniho, si tak připomeneme význam správného třídění a recyklace baterií.

Jak můžete tento významný den oslavit a přispět k ochraně životního prostředí? Začněte doma třídit baterie, je to skutečně jednoduché. Třídění vám usnadní sběrná krabička ECOCHEESE, kterou si můžete zdarma objednat na webové stránce www.ecocheese.cz. V rámci České republiky vám bude doručena přímo do schránky. Díky krabičce ECOCHEESE se vám již nebudou baterie povalovat v šuplících. Vše, co musíte udělat, je jednou za čas její obsah odnést na jedno ze sběrných míst, kterých je v Česku již na dvacet tisíc. Praktickou krabičku má doma již více než 120 tisíc domácností.

Sběrná místa jsou blíž, než si myslíte.

Použité baterie lze bezplatně odevzdat ve všech prodejnách, které v rámci svého sortimentu nabízí ke koupi přenosné baterie. Prodejci jsou povinni je od vás převzít bez ohledu na jejich značku, velikost, množství či místo nákupu. Baterie lze odevzdávat také ve sběrných dvorech, na školách, úřadech a v některých firmách. Město Tišnov má sběrnou nádobu umístěnou na ulici Polní, U Humpolky, Na Hrádku a Brněnské u pošty 3. Sběrný dvůr, který se v Tišnově nachází na ul. Wagnerově 1543, je otevřený v pondělí: 7.00–16.30, út až pá: 7.00–15.00, so: 8.00–12.00. Seznam všech sběrných míst naleznete v nové interaktivní mapě Ecobat mapa.ecobat.cz.

Víte, kolik máte doma baterií?

Průměrná česká rodina má doma 49 baterií, z toho osm použitých, vyplynulo to alespoň z průzkumu společnosti Recyklohraní o. p. s. V západní Evropě není výjimkou i 115 přenosných baterií v jedné domácnosti. V České republice se ročně vytřídí přes 1 200 tun použitých baterií a akumulátorů, tedy na 35 % baterií dodaných na náš trh. To znamená, že se k recyklaci dostane pouze každá třetí baterie dodaná na trh. Otevřete zásuvky a šuplíky a zjistěte, zda i vy nemáte doma baterie, které je třeba vytřídit! Čím více vybitých baterií se totiž dostane do recyklačního procesu, tím méně přírodních zdrojů je nutno vytěžit k výrobě nových. Také se prostřednictvím recyklace podaří zachytit zdraví nebezpečné látky, které mnohé baterie obsahují. Z jedné tuny baterií lze recyklací znovu získat až 167 kg oceli, 210 kg zinku, 205 kg manganu a přibližně 15 kg niklu a mědi. Věděli jste, že zinek z deseti kilogramů baterií poslouží k výrobě mosazi pro jeden saxofon?

Proč si připomínáme právě Luigiho Galvaniho?

Luigi Galvani se proslavil pokusy s takzvanou živočišnou elektřinou. Galvaniho badatelská činnost přivedla jeho současníka a oponenta Alessandra Voltu k sestrojení prvního galvanického článku. Jeho princip se později stal základním konstrukčním prvkem všech elektrických baterií a akumulátorů. A i když Galvani není přímým tvůrcem baterií, je jejich nepopiratelným duchovním otcem.

Foto: Ecobat s.r.o

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: