Vyjádření Zdravotnické záchranné služby v Tišnově k článku „Jakou cenu má lidský život?“

Vyjádření Zdravotnické záchranné služby v Tišnově k článku „Jakou cenu má lidský život?“

Reaguji na příspěvek paní Kopečné v TN 7-8 z 29. června 2016. Vzhledem ke krátkosti času mezi obdržením příspěvku a uzávěrkou periodika nebylo možné se vyjádřit dřív. Bylo nutné zajistit veškeré podklady k popisované události (telefonické záznamy k výjezdu, konzultace s lékařkou, vyslechnutí zainteresovaných osob, výjezdovou dokumentaci, to vše navíc v době dovolených). Překvapilo mne, že pisatelka se o události zmiňuje až po více jak pěti měsících. Musím konstatovat, že celá řada skutečností, které paní Kopečná popisuje, se nezakládá na pravdě.
17. ledna 2016 ve 14.08 hod. volala paní Kopečná z Tišnova, že sedí na toaletě, má křeč v noze a nemůže se na ni postavit. Nedojde ke dveřím, je sama v bytě. Dle telefonického záznamu sama souhlasila s vysláním hasičů a PČR na místo (potvrzeno telefonickou nahrávkou rozhovoru s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby). Příjezd ZZS na místo se uskutečnil do pěti minut. Nebylo pravdou, že si sestra „dovolila“ zavolat hasiče a policii. Pisatelka se z toalety přesunula do místnosti, kde otevřela balkónové dveře a posadila se na pohovku. Tato vzdálenost byla větší než z toalety ke vchodovým dveřím. Pisatelka rovněž udávala do telefonu, že mívá časté obtíže s páteří, pohybem. Zdravotní sestra pacientku vyšetřila, speciálně její končetinu. Nebylo pravdou, že ji nevyšetřila. Stav detailně konzultovala telefonicky s lékařkou (opět potvrzeno v nahrávce), která doporučila medikament, jejž pacientka užívá a má ho doma. Paní Kopečná byla poučena, aby v případě pokračujících obtíží navštívila LSPP či praktika. 17. ledna 2016 večer byla pacientka odvezena příbuzným na LSPP v Tišnově, kde byla vyšetřena lékařem, který diagnostikoval ischias, podal pacientce tišící infuzi a doporučil jí kontrolu u praktického lékaře. Odeslal ji domů.
Pracovníkům Zdravotnické záchranné služby není v žádném případě osud pacientů lhostejný. Ke všem zásahům vždy přistupují profesionálně. Zdravotní sestra, kterou pisatelka v článku neprávem napadla, zvažuje podání stížnosti pro pomluvu a negativní medializování své osoby.

Pavel Mikliš, vedoucí lékař výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Tišnov
Foto ilustrační

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: