Jiří Kristen – Vysočina v obrazech

Jiří Kristen – Vysočina v obrazech

Srdečně zveme všechny příznivce umění, zvláště pak milovníky Vysočiny, na výstavu obrazů Jiřího Kristena, která je přístupná od 1. září do 31. října 2016, denně od 9.00 do 17.00 hodin. Výstava je prodejní.

Jiří Kristen (*1969) žije v Nemojově u Dvora Králové nad Labem. Jeho tvorba je spjata s českou krajinou a především s Vysočinou. Má osobitý styl, který upřednostňuje jednoduché tvary bez přílišných detailů. Barevným laděním, převážně v hnědých a okrových odstínech, vyjadřuje tesknou a snivou krásu naší krajiny. Zátiší, na kterých se objevují květinové motivy, naopak maluje v jasných až ostrých tónech. V současnosti tvoří především akrylovými barvami, dříve se zabýval i akvarelem a dřevěnou plastikou. Své dojmy a zážitky ztvárňuje také v abstraktních obrazech. Jeho díla jsou zastoupena nejen ve sbírkách domácích sběratelů, ale také v zahraničí.
Při návštěvě Domova sv. Alžběty se spolu s malířem projdete nejen volnou krajinou oblíbené Vysočiny, ale také nahlédnete do malebných zákoutí vesnic se starými chalupami a kapličkami. Ocitnete se na návsi s dominantou věže kostela, v polích s Boží mukou a s letním porostem obilí nebo v barvami hýřícím stromořadí v podzimním čase. Také zátiší, v podobě starobylé keramiky, hliněné mísy s ovocem nebo vázy s polními květinami, dotváří kouzlo domova, které vyvolá v návštěvníkovi pocit pohody, klidu a vlídnosti.
Věříme, že výstavu ocení zejména ti, kteří se rádi nechají vtáhnout do světa, jenž je na hony vzdálen dnešnímu modernímu a hektickému způsobu života.

Jitka Pařízková
Obr.: Jiří Kristen: Podzim na Blatinách

Inzerce




Další článek:
Předchozí článek: