Pěnivá Květnice zpod Klucaniny

Pěnivá Květnice zpod Klucaniny

V našem květnovém vydání byl publikován článek o Tišnovském pivu, který končil konstatováním, že po sto letech klidu nastaly v našem městě zřejmě pivní žně, neboť se tu téměř současně objevili hned čtyři různí výrobci tohoto úctyhodného pěnivého moku. Je tedy načase, abychom představili dalšího z nich.
Když jsem výše zmiňovaný materiál zhruba před čtvrt rokem připravoval, ptal jsem se ředitele Pivovaru Tišnov, proč svůj první produkt pojmenovali Tišnovan, a ne nějakým zajímavějším zeměpisným názvem z našeho regionu, například Květnice. To jsem ovšem vůbec netušil, že právě pod názvem Pivovar Květnice je tu zaregistrována úplně jiná společnost, která se dokonce v obchodním rejstříku objevila už 6. října loňského roku, tedy o deset dnů dříve než firma, o níž jsme psali minule.
Její duší i tělem současně je Ing. Miloslav Polák. Před patnácti lety se přistěhoval z Brna do Předklášteří a o tom, jak se v něm vůbec zrodil nápad věnovat se produkci piva, říká: „Již nějaký čas si vařím pivo doma a zajímá mne jak samotný proces jeho vzniku z technologického pohledu, tak kultura, která je v našich zemích s ním spojená. Protože ohlasy lidí, kteří měli možnost výsledky mého snažení ochutnat, byly velmi pozitivní, začal jsem časem uvažovat, jak si udělat z koníčka profesi. Po téměř třiceti letech práce v oblasti informačních technologií jsem už opravdu potřeboval změnu. Pivovarnictví je pro mne novou výzvou. Jelikož se jedná o řemeslo, přistupuji k němu s respektem, ale věřím, že obstojím.“
Po nezbytných administrativních úkonech přišel čas hledání vhodných prostor. Protože firma má své sídlo v Předklášteří, zajímal se Miloslav Polák nejprve o možnosti ve své obci, ale jelikož v tu dobu „doma“ v nabídce nic nebylo, začal pátrat i v širším okolí. Shodou okolností bylo na podzim 2015 městem Tišnov vypsáno výběrové řízení na nájemce prostoru bývalé sauny (a poté i prodejny potravin) u letního kina. Celý objekt byl sice ve velmi neutěšeném stavu, ale pro umístění minipivovaru se zdál být dispozičně vhodný a plošnou výměrou dokonce ještě o něco větší, než bylo nezbytně potřebné. „Podali jsme proto svoji cenovou nabídku a uspěli jsme. Od 1. ledna letošního roku jsme tu nájemci a mohl se tedy rozběhnout koloběh vyřizování potřebných povolování a hlavně příprav pro montáž technologie.“ Ta byla dodána na klíč od spolehlivého a mnohými pivovary ověřeného výrobce, takže nic nebrání tomu, aby paradoxně od úpatí Klucaniny dodával Pivovar Květnice chuťovým buňkám svých zákazníků produkt v té nejvyšší kvalitě.
Varna je dvounádobová s  elektrickým ohřevem, díky čemuž je možné dodržet přesné teploty i jejich sled, přesně jak to technologický postup pro dekokční způsob vaření vyžaduje. Varnu doplňuje velký bojler na teplou vodu a také výkonný chladič, umožňující po uvaření mladinu rychle zchladit na zákvasnou teplotu. Spilky i ležácké tanky jsou dvouplášťové, chlazené směsí vody a glykolu. Součástí ležáckého sklepa je i velký izolovaný box, prostorově chlazený na teplotu těsně nad nulou. V boxu budou kromě jednoplášťového přetlačného tanku uchovávány i nerezové sudy a PET lahve naplněné hotovým pivem těsně před distribucí. Tím pádem se pivo dostane k odběrateli vždy čerstvé a v perfektní kondici. Provoz kromě běžného zázemí obsahuje i místnost pro uskladnění prázdných sudů, kde je umístěna automatická myčka pro jejich vymytí před naplněním.
Do kategorie minipivovarů patří výrobci, jejichž produkce představuje maximálně 10 tisíc hektolitrů piva ročně. Pivovar Květnice se hodlá pohybovat poblíž hranice 1 500 hl za rok. A jaké pivo se v bývalé sauně bude vařit? Hlavním produktem bude světlý jedenáctistupňový Květnický ležák, jehož základem je tzv. plzeňský slad, ve velmi malé míře doplněný světlým karamelovým sladem. Ležák je natřikrát chmelen českými chmely, přičemž ten poslední, poloraný žatecký červeňák, mu dodává příjemné aroma. Tmavším bratříčkem bude polotmavá jedenáctka a pro sváteční chvilky se několikrát do roka objeví i polotmavý třináctistupňový speciál. „Postup budeme dodržovat přísně tradiční, tedy dekokční dvourmutový, u speciálu pak třírmutový, bez jakéhokoliv urychlování při ležení. Díky velkému sortimentu jak ve sladech, tak chmelech je vždy možné jejich kombinací uvařit pivo, které je poněkud odlišné od těch ostatních, a právě to dělá minipivovary atraktivními,“ doplňuje informaci Miloslav Polák.
Pivovaru Květnice přálo štěstí i v tom, že v jeho bezprostřední blízkosti byla zásadně rekonstruována hospůdka „Na Terase“, která bude pochopitelně pivo od svého souseda odebírat. „Pivo ale budeme prodávat i takzvaně přes ulici ve formě PET lahví, malých i větších KEG sudů pro zahradní párty, oslavy a podobně a také ve formě pětilitrových soudků, které v případě zájmu budeme zákazníkům i opakovaně plnit.“
Na přelomu května a června byla uvařena první várka. V době, kdy jsem měl možnost prostory pivovaru navštívit, leželo pivo v tancích a v tichosti zde pracovalo na své správné chuti. „Prodej bude zahájen v den, kdy děti budou nosit domů vysvědčení, aby to jejich rodiče a prarodiče mohli oslavit nebo si naopak uklidnit pocuchané nervy,“ říká s úsměvem Miloslav Polák a zve všechny zájemce, aby ve čtvrtek 30. června přišli ochutnat Květnický ležák buď přímo na místo činu, tedy do areálu pod letním kinem, anebo do restaurace Sklep na Jungmannově ulici.
A jak vnímá šéf mladého minipivovaru náhlou konkurenci dalších místních výrobců, o nichž v době zakládání firmy vůbec nevěděl? „Věřím, že pokud je pivo poctivě uvařené a z kvalitních surovin, tak si svého zákazníka najde. Minipivovarů sice každým rokem přibývá, ale přibývá také jejich příznivců, takže do budoucnosti hledím s optimismem.“

Václav Seyfert, redaktor TN
Foto: Roman Skřepek

Další článek:
Předchozí článek: