Deset milníků v historii skupiny Neřež

Deset milníků v historii skupiny Neřež

1 / 20. 12. 1994

Koná se historicky poslední koncert skupiny Nerez, vystupující ve složení Zuzana Navarová, Zdeněk Vřešťál, Vít Sázavský.

2 / rok 1997

Jaromíra Nohavicu doprovází na jeho koncertech seskupení zvané Kapela, které tvoří Zdeněk Vřešťál – kytara, Vít Sázavský – baskytara, housle, Vladislava Hořovská – housle, Petra Pukavcová – hoboj, Filip Jelínek – klávesy, trombón a Pavel Plánka – bicí. Z živých nahrávek vychází live album nazvané Koncert.

3 / rok 1998

Větší část Kapely (kromě Pukavcové a Plánky) vytváří novou skupinu, která se i svým názvem Neřež hlásí k pokračování tradice někdejšího Nerezu. Čtyři základní členy doplňuje bubeník David Uher, později ještě saxofonistka Martina Fialová a kytarista Miroslav Chyška. Natáčí se album Neřež a o rok později druhé s názvem Nebezpečný síly.

4 / rok 2001

Skupina podepisuje smlouvu s firmou BMG Ariola a nahrává v mírně pozměněném složení album Ještě jednou. Sázavský s Vřešťálem současně produkují úspěšné album Marie Rottrové Podívej. Od té doby se datuje spolupráce zpěvačky a členů skupiny Neřež, která dodnes na některých koncertech působí jako její doprovodná kapela.

5 / rok 2004

U firmy Indies vychází CD Jednou měř, 2x Neřež. Návštěvníci koncertů mohou získat i bonusový disk Nášup, pro nějž je v bookletu alba připravena kapsa. Neřež se počínaje tímto momentem přiřazuje ke kapelám, pro něž přestává být vydávání desek tím nejdůležitějším v kariéře, a klade důraz hlavně na živá vystoupení.

6 / rok 2007

Vzniká vánoční kolekce Slavná věc, na níž mezi písničkami zní ze záhrobí hlas „lidového podkrkonošského vypravěče“. Mystifikace jako od Cimrmana si přesto zachovává zvláštní náladu vánočních písní a zvyků. Ke skupině se připojuje hráč na klávesové nástroje Raven.

7 / rok 2010

Zdeněk Vřešťál ve spolupráci s členy kapely skládá hudbu k filmu Román pro muže podle knihy Michala Viewegha. Ve skupině se nově objevují hráč na flétny a perkuse Robert Fischmann a klávesista Vít Beneš. Od té chvíle zpívají všichni členové souboru a každý z nich ovládá nejméně dva hudební nástroje. Z předešlého roku pokračuje rovněž turné se zpěvačkou Klárou Vytiskovou.

8 / léto 2011

Členové skupiny Neřež se seznamují s Katkou Koščovou, historicky první slovenskou superstar. O rok později s ní absolvují české i slovenské turné, během něhož je natočeno živé album Vlakem na Kolín. Jejich spolupráce pokračuje i v dalším období a v současnosti už čítá více než sto společných koncertů.

9 / rok 2014

Zdeněk Vřešťál a Robert Fischmann tvoří hudbu k televiznímu seriálu Vinaři, při natáčení spolupracují i s folklórním souborem Musica Folklorica nebo se smyčcovým Eve Quartetem. Hudba ze seriálu je základem dosud posledního alba skupiny Neřež Jen blázni překročí svůj stín, které vychází rok poté.

10 / 21. 8. 2016

Skupina Neřež vystupuje od 19.30 hodin na koncertě pořádaném na zahradě Městského kulturního střediska v Tišnově.

Václav Seyfert, redaktor TN
Foto: Eva Kořínková

Další článek:
Předchozí článek: