Pod bezednými koši

Pod bezednými koši

Minižákyně U10
Nově založené družstvo přípravky se po necelých čtyřech měsících trénování v prosinci zapojilo do soutěže oblastního přeboru kategorie U10 – společné soutěže chlapců a dívek. Na třech turnajích v Tišnově, Jihlavě a Bílovicích nad Svitavou malé tišnovské hráčky odehrály svoje první zápasy. Postupně se střetly s družstvy Kohoutovic, Vinohrad, Jihlavy, BŠM Brno, Blanska a Lanžhota. Proti starším a zkušenějším soupeřům (kromě družstva Lanžhota se jednalo vždy o chlapecké týmy s dvěma nebo třemi děvčaty) svěřenkyně trenérů Jakuba Navrátila a Jiřího Lipovského sice ve všech utkáních odešly poraženy, ale získaly první zkušenosti a návyky. Na závěrečném turnaji v Bílovicích nad Svitavou navíc byla Táňa Chlupová vyhodnocena nejlepší hráčkou turnaje.
Minižákyně U11
Mladší minižákyně U11 zakončily letošní sezónu v oblastním přeboru jižní a střední Moravy na čtvrtém místě. Toto družstvo se v třetím roce svého trénování poprvé zapojilo do soutěžních utkání a pod vedením tří mladých trenérek, Anety, Petry a Kláry, se neustále zlepšovalo. Ve výkonnostním růstu navíc hráčkám pomáhala možnost zapojit se do zápasů staršího družstva minižákyň U12 a tím od svých starších kamarádek získávat jistě cenné zkušenosti. Nejlepšími hráčkami družstva jsou Anitka Žáčková, Anička Eklová a Kristýna Hradilová a v současné době zraněná Jitka Librová.
Minižákyně U12
Kombinované družstvo U12, složené ze šesti starších hráček a sedmi hráček kategorie U11, zcela jasným způsobem vyhrálo turnaj v Blansku. Míša Cibulková navíc byla vyhodnocena nejlepší hráčkou turnaje. Tým vedený Anetou Kučerovou v zápasech proti domácímu Blansku, Lanžhotu a Kobylí své soupeře ve všech činnostech jednoznačně převyšoval. Přestože v utkáních dostávaly přednost především mladší hráčky, zápasy skončily velkým rozdílem a jen potvrdily letošní zlepšení družstva U11.
VÝSLEDKY: SKB Tišnov – BK Blansko 36:26
SKB Tišnov – Sokol Lanžhot 53:16
SKB Tišnov – Sokol Kobylí 56:12
Druhé místo obsadily minižákyně tišnovského klubu v oblastním přeboru kategorie U12. V konkurenci devíti družstev nestačily pouze na BK Žabiny. Tým pod vedením trenérky Simonsové za celý rok prohrál pouze tři zápasy.
Žákovská liga U14
Úplně poslední zápas sezóny rozhodoval o konečném umístění v ligové soutěži žákyň U14. Na závěrečném turnaji si o šesté místo naše hráčky ve značně oslabené sestavě (chyběly Sedláčková, Filková a po zlomenině ruky v průběhu utkání i Malíková) zahrály s domácím Bruntálem. Na dívčí basketbal v nesmírně tvrdě hraném zápase, po dotažení 16bodového náskoku domácích a neproměnění 32 trestných hodů, nakonec k vítězství chyběly čtyři body.
Výsledky závěrečného turnaje:
SK Bruntál – Panter Javorník 72:74
SKB Tišnov – Panter Javorník 70:58
SK Bruntál – SKB Tišnov 74:71
Přesto je konečné sedmé místo výborným výsledkem, jenž daleko předčil všechna očekávání. Ostrava, Frýdek-Místek, Prostějov a Javorník jsou družstva, která skončila až za našimi děvčaty. Umístění jen potvrdilo oprávněnost našeho zařazení mezi kluby, v nichž Česká basketbalová federace podporuje Sportovní střediska mládeže. Velkou osobností pracovitého a bojovného kolektivu byla po celou sezónu Petra Knoflíčková s průměrem 21 bodů na zápas.
K nejlepším hráčkám širokého kádru družstva patří Klára Malíková a Míša Cibulková, obě již členky ligových U14. Velice potěšující je i úspěšné zapojení mladších hráček z kategorie U11 do utkání tohoto týmu.
Mladší dorostenky U17
Mladší dorostenky U17 zakončily o víkendu 23. až 24. dubna posledními zápasy sloučený přebor celé Moravy U17. Po loňském vítězství v oblastním přeboru jižní i severní Moravy U15 postoupily letos o kategorii výš a v celé soutěži obsadily čtvrté místo. Potěšující je hostování dvou hráček v brněnských extraligových klubech – Sáry Kocourkové a Veroniky Pololáníkové, které patřily do základních sestav týmů.
Výkony družstva byly sice po celou sezónu poznamenány zdravotními problémy hráček, kdy například opora družstva v minulých sezónách Míša Adamcová po zranění kolena rok nehraje, a družstvo postrádalo rovněž Aďu Čechovičovou, ale další děvčata si zahrála vyrovnaná utkání a herně se zlepšila. Do posledních zápasů se zapojila Petra Knoflíčková, která posílila družstvo žákovské ligy U14, a celý tým se začal připravovat na rozhodující část sezony, a to kvalifikaci do dorostenecké ligy U17.
Martin Volena
Autor fotografie: Martin Volena

Hlavním sponzorem webové verze pro Červen 2016:

Další článek:
Předchozí článek: