Atleti válí od nejmenších po veterány

Atleti válí od nejmenších po veterány

V Hranicích na Moravě se od 5. do 8. května odehrával 33. mezinárodní běžecký desetiboj, kterého se pravidelně účastní asi 120 běžců z ČR, Slovenska, Německa, Francie, Nizozemí, Švýcarska a dalších okolních států. První den se běží 60 m, 1 500 m a 400 m. Druhý den 100 m, 3 000 m a 800 m. Třetí den už přituhuje a začíná se 200 m, následuje 5 000 m a na závěr 1 000 m. Výkony běžců jsou hodnoceny propracovaným systémem bodování, založeným na světových rekordech v dané disciplíně. Celou akci završuje neděle, kdy se běží už „jen“ 10 km. Obrovské sousto této porce si odvážila naložit tišnovská běžkyně Ivana Jíchová a poprala se s ním skvěle. Výkony v jednotlivých disciplínách: 8,94 – 6:27,03 – 1:13,36 – 14,89 – 14:30,92 – 3:03,75 – 29,92 – 25:22,81 – 4:04,16 – 54:48,16. Díky nim vyhrála kategorii žen „45“, což je jejím dalším obrovským úspěchem na mezinárodním poli běžeckých sportů.

1. května, Běh za sedmizubým hřebenem, Boskovice
Byl brzký večer, první máj, večerní máj byl běhu čas, k nadstandardním výkonům vybízel trenérův hlas, no zkrátka to tu bylo zas. A tak zatímco běžný člověk stál pod rozkvetlou třešní a vlepil své drahé polovičce polibek, pětice tišnovských běžců vyrazila potit krev do nedalekých malebných Boskovic. Počasí si s námi trochu zahrávalo a do poslední chvíle nedalo vědět, zda na nás míní svítit, nebo foukat, a tak to byla i tak trochu oblékací loterie. Do Boskovic jsme vyrazili bojovat o kovy ve třech různých kategoriích. Na trať dlouhou 12,5 km si troufla železná žena Lenka Sodomková, zbývající tým se vrhl do souboje štafet. Mezi ženskými štafetami bojovala Danča Vojtová s Katkou Smetanovou a premiéru ve smíšené štafetě zažívali Petra Seberová a Jarek Kundrát. Atmosféra závodu byla vynikající a strhla nás k velmi dobrým výkonům. Lenka Sodomková do cíle doběhla v čase 1:10:45 a bylo z toho 63. místo v kategorii F39. Souboj štafet nabídl skvělou bitvu: neustálé přelévání pořadí, v nepřehledném klubku běžců všech kategorií ztráty i znovunalezení nadějí a ambicí. Ve smíšených štafetách tak naše duo (Kundrát–Seberová) skončilo druhé a štafeta žen (Vojtová–Smetanová) běh vyhrála!

1. května, Černovická míle, Brno
Černovická míle je tradiční závod, který pořádá biatlonový klub Střelka Brno. Z Tišnova zamířili na start jen Seberovi koně. Nejprve Maty zvládl 200 m sprint a mezi přípravkou kluků zabodoval druhým místem. Anetka na 500 m pak zodpovědným výkonem doběhla třetí. A abychom se rozložili na bedně rovnoměrně, Petra v kategorii veteránek obsadila první místo časem 5:06. Je to příjemný návrat po patnácti letech, kdy zde v roce 2001 Petra naposledy vyhrála, a máme radost, že můžeme znovu číst její jméno vyryté na poháru pro vítěze.

23. dubna, NoMenRun, Nové Město na Moravě
Telegraficky: 1 sobota – 88 km Vysočinou a kouskem Jihomoravského kraje z Nového Města na Moravě do Velké Bíteše – 8 úseků – 4 holky v týmu – 2 družstva s Tišnovačkami. To jsou základní atributy běžeckého podniku a jeho druhého ročníku. Atmosféra křivolakých cest, malebné okolí, koktejl vychvátaných kopců, opatrných seběhů, občas bloudění a brodění a velká spokojenost v cíli ze splněné výzvy. První družstvo: Dana Vojtová, Katka Smetanová, Iva Jíchová, Jindřiška Vrzalová srdnatě zápolily s 63 družstvy a konečné dvacáté místo je perfektní. Druhý tým ve složení Petra Seberová, Katka Hanušová, Irena Pospíšilová a Mirka Hanáková dlouho proháněly celkové vítěze a v cíli to bylo skvostné druhé místo.

Martin Sebera
Autor fotografie: Martin Sebera

Hlavním sponzorem webové verze pro Červen 2016:

Další článek:
Předchozí článek: