Vítání jara

Vítání jara

Kdo by se netěšil na jaro?
Po letošní trochu podivné zimě snad každý toužebně čeká na hřejivé sluneční paprsky a na nezaměnitelnou vůni jara ve vzduchu. Ale aby opravdu přišlo, je třeba ukončit kralování paní Zimy, Moreny, vynést ji a poslat po vodě, aby odplula co nejdál. Taková je tradice.
V pošmourný a chladný 21. březen se tedy vydaly děti a jejich učitelky z MŠ U Humpolky s figurínou Moreny k řece Svratce, aby prožily tento lidový zvyk.
Po delším putování došly na břeh, nedočkavě se postavily do trávy a čekaly… Morena dopadla doprostřed řeky, hned se jí zmocnil proud a odnášel ji pryč. Děti pro jistotu zavolaly ještě zaháněcí říkadlo: „Zimo, zimo, táhni pryč!“ Netrvalo dlouho a Morena jim zmizela z dohledu.
Potom bylo potřeba rychle přivolat sluníčko a jak jinak než jarní písničkou „Voláme sluníčko, vyjdi aspoň maličko“. Jenže místo sluníčka zafoukal studený vítr, jaro pořád nikde.
Na zpáteční cestě do školky se však stalo něco, co všechny velmi potěšilo. Najednou slunce vyšlo z mraků a poslalo malým účastníkům příjemné teplé pohlazení. Radost byla veliká. Ano, jaro je již tady! Zatím trošku nesmělé, ale je tu.
A na děti z Květnické čeká ještě jedna jarní radost, a to nové vybavení školní zahrady s barevným hracím domkem, houpačkou a prolézačkou. Však už se nemohou dočkat, až si půjdou na zahradu hrát a všechno vyzkouší.
Není to pěkný začátek jara?
www.msuhumpolky.cz

Jiřina Kotoučková
Autor fotografie: Jiřina Kotoučková

Hlavním sponzorem webové verze zpravodaje pro Květen 2016:prostor pro inzerci

Další článek:
Předchozí článek: