Profesor RNDr. Jan Šmarda na gymnáziu

Profesor RNDr. Jan Šmarda na gymnáziu

Píše se rok 1950 a Květnice je prohlášena přírodní rezervací. Zasloužil se o to tehdejší vedoucí katedry botaniky Masarykovy univerzity docent Jan Šmarda, který v Tišnově prožil několik let jako učitel. Blízký vztah k přírodě a biologii předal jak svému synovi (prof. MUDr. Jan Šmarda), který vedle svých úspěchů v oblasti vědy také „znovuobjevil“ svého bratrance básníka Ivana Blatného v Londýně a popularizoval jeho díla, tak svému vnukovi (prof. RNDr. Jan Šmarda), nynějšímu řediteli Ústavu experimentální biologie MU.
Právě tento profesor Jan Šmarda přijel na naše gymnázium s přednáškou „Vývoj chemoterapie“. Nejdříve nám představil sebe a své pracoviště a připomněl jen ty nejlepší vzpomínky na své mládí v Tišnově. Promluvil také o knize Vládkyně všech nemocí od doktora Mukherjee, která získala Pulitzerovu cenu a on měl tu čest přeložit ji do češtiny. Po zbytek povídání pak rozvedl hlavní téma této publikace – rakovinu a vývoj boje s ní. V závěru se zaměřil na historii vývoje léku na chronickou myeloidní leukémii.
Sama za sebe mohu říct, že přednáška byla velmi poučná a donutila mě zamyslet se nad dlouhou a překážek plnou cestou k medicínskému úspěchu. Chtěla bych tedy velmi poděkovat panu profesorovi, že za námi do Tišnova přijel, a paní učitelce Havlátové, která pro studenty biologického semináře 4. ročníku toto setkání zajistila.

A. Opálková, studentka oktávy

Hlavním sponzorem webové verze zpravodaje pro Květen 2016:prostor pro inzerci

Další článek:
Předchozí článek: