Ještě jednou o Karasově divadle

Ještě jednou o Karasově divadle

Na virtuální besedě se sešly tři zástupkyně té hezčí poloviny souboru Karasova divadla. Podle abecedy Libuše Denéfová, Věra Kostelecká a Lidmila Mašková. Chtěly částečně napravit to, že při loňské výstavě a ve sborníku, který byl při té příležitosti vydán, se zapomnělo na některé skutečné osobnosti tišnovského ochotnického divadla. A tak vzpomínaly… Jejich vyprávění bylo doslovně zaznamenáno a není rozhodující, která co zmínila.

V souboru Karasova divadla se však vystřídalo tolik ochotníků, že jejich kompletní seznam už není možné dát dohromady.

Václav Formánek

Nebyl Tišnovák, do Tišnova se přistěhoval, hrál v poválečné generaci, ještě v začátcích Karasova divadla. Byl tak trochu bohém, role se dost nerad učil, ale bral to s humorem.

 

Radek Galář

Zastával drobnější role. Poslední hra, ve které si ho pamatuji, byl Příliš štědrý večer.

 

Jakub Horák

Nebyl herec, učil v hudební škole, ale když byla na divadle hudba, tak to zajistil. Vystupoval s kapelou při představeních, např. Naši furianti nebo Radúz a Mahulena. Cvičil zpěvy, sbory.

 

Jan Humpolec

Hrál spíš menší role. Odmítal ty větší, protože se nerad učil texty, a využíval nápovědu. Ale hrál dobře. Byl to komediální typ. Pamatuji si ho naposledy ve hře Jak přišla basa do nebe a jako čerta v nějaké pohádce.

 

Dr. Jiří Kosík

Nebral hraní příliš vážně. Moc se role neučil, s Banánem však byli extra dvojka.

 

Jitka Koudelková-Chlupová

Objevila se v několika hrách, když se vdala, s divadlem skončila. Pamatuji si ji v Hrátkách s čertem.

 

Gertruda Modráková

Manželka MUDr. Modráka, jednoho z režisérů divadla. Její hlavní úkol byla nápověda. Vystupovala asi ve dvou hrách. Bohužel jsem zapomněla, jak se jmenovala detektivka, ve které excelovala v hlavní roli. Hrála také v Půlnoční mši.

 

Marie Mrázková

Na tu se nesmí zapomenout. Pocházela, tuším, z Hané. Patřila k hereckému kádru divadla. Dokázala zahrát každou roli, ale nevnucovala se. Vzala to, co jí nabídli, a vždycky to zahrála skvěle. Marie Corina v Mamzelce, kněžna v Lucerně, Příliš štědrý večer a spousta dalších rolí od vážných až po rozverné. Vždy uměla svoji roli perfektně.

 

František Ondra

Přistěhovali se z Lomnice, tam hrával v souboru. V Tišnově ho pamatuji v jediné roli, ani už nevím, jak se jmenovala. Vzpomínám si, že jsme spolu tančili na jevišti.

 

Ondřej Pára

Předklášterský hospodský. Pamatuji si, že jsem byla ještě mladá a on už byl starší. Nebyl herec, ale líčil nás a staral se o paruky. Legendární maskér. Nebyla jediná zkouška, aby se na něho a na jeho kousky nevzpomnělo.

 

Miroslav Paukrt

Přišel do Tišnova, jak se říká, s uranem. Byl to už člověk v letech, komik. Veselý, přátelský, role, ve které ho pamatuji, byla kouzelná Charleyova teta. Hrál tatínka v Příliš štědrém večeru. Ve dvojici s L. Kosteleckým exceloval ve hrách V+W.

 

Magda Ploticová

Hrála asi jednu nebo dvě hry, po maturitě na zdrávce odešla z Tišnova. Pamatuji si ji s L. Kosteleckým jako Mimi v Čapkově Loupežníku a s K. Vachkem ve Sněhové královně. Možná to bylo školní představení.

 

JUDr. Jan Rampl

Herec prvorepublikové éry, byl na role typu lev salonů, lepší lidé, páni ve fraku. Charizmatický člověk, poslední role, ve které si ho pamatuji, byla ta v Mikuláši Dačickém.

 

Vladimír Řezníček

Byl to dobrý nadaný herec, ale zemřel brzy, měl 34 roků. Manželka Pavla napovídala. Vystupoval ve hře … si pořádně zařádit, Mnoho povyku pro nic, ve hrách V+W, byl dobrý, byla ho škoda. Absolvoval kurz u brněnského herce Ladislava Lakomého. Poslední role, ve které si ho vybavím, byla také v Mikuláši Dačickém, hrál i v pohádkách a ty rovněž režíroval.

Josef Sedmera

Hrál role „štěky“, vystupoval málo. Ani si nevzpomenu, odkud byl.

 

Oldřich Sekora

Vždy velice pečlivě připravený, roli vzorně naučenou. Také herec z prvorepublikové éry, naposled úžasně zahrál vodníka Ivana v Lucerně. Museli ho hodně přesvědčovat, aby tuto roli vzal. To už špatně slyšel, ale aby měl jistotu, nápověda musela chodit po jevišti – kudy on, tudy ona za kulisami.

 

Aleš Smíšek

Nebyl herec, dělal hudební věci, když bylo potřeba, dal dohromady šraml, vykonal pro divadlo hodně. Jeho kvartet hrál doprovod zpěvů v Radúzovi.

 

František Staněk

Rodilý Tišnovák, v Tišnově hrál, když studoval, potom z města odešel. Co si pamatuji, hrál v Radúzovi, v Příliš štědrém večeru, v Našich furiantech. Bylo toho víc. Jediný milovník v letech 1955 a dál, velice skromný a pečlivý.

 

Růžena Štouračová

Zastávala drobnější role, hrála v Příliš štědrém večeru prodavačku v bufetu.

 

Blažena Zelinková.

Také patřila do nejstarší generace, hlavně se starala o garderobu. Hrála selky, babizny a bývala v komparzu.

 

Josef Ondroušek
Autor fotografie: Václav Konečný

Další článek:
Předchozí článek: