Jaro na zahradě

Jaro na zahradě

Jarní pranostiky:

–        Pěkně-li na Josefa, bývá dobrý rok.

–        Sníh dubnový pole pohnojí.

–        Je-li mokrý duben, bude hojnost ovoce.

–        Studený máj, v stodole ráj.

 

Pokud jsme v zimě nezaháleli, máme zahradu připravenu na její start do plné vegetace. V březnu, jak oschnou zryté či zorané záhony, provedeme jejich zkypření. Tím zabráníme výparu vody a zároveň půdu provzdušníme a stabilizujeme její půdní úrodnost. K této operaci se mně osobně nejlépe osvědčil trojzubec. Pokud to počasí dovolí, oséváme záhony, vyčistíme jahodník a dokončíme řezy ovocných dřevin a révy vinné. Druhá polovina března je obdobím výsadby peckovin, zejména broskvoní a nektarinek. Kdo zbožňuje broskve z vlastní zahrady, tomu vřele doporučuji bělomasou odrůdu broskvoně Benedicte, která je mrazuvzdorná a má kromě výborné chuti i zvýšenou odolnost vůči kadeřavosti. Je vhodné zajistit odrůdovou plasticitu výsadbou více odrůd (Favorita Morettini 3, Red Haven, Harbrite, Flamingo, Symphonie, Crest Haven) a zajistit si tak čerstvé ovoce od července do září. Z meruněk jsou zajímavé odrůdy Veecot, Early Orange, Leskora a Ledana a ještě nektarinka Venus.

Máme-li silné rouby jako podnož, můžeme roubovat kopulací nebo tzv. anglickou kopulací zejména švestky a meruňky, přitom dodržujeme osvědčenou zásadu, že měsíc musí jít k úplňku! Konec března je časem výsadby cibule sazečky, jarního česneku a raných brambor.

Bramborovou sadbu, nejlépe naklíčenou nebo zakořeněnou k dosažení ranější sklizně, vysazujeme ve sponech 62,5–75 x 26–32 cm. Sadbu je vhodné macerovat dvanáct hodin v jíše z Lignohumátu. Přitom máme na paměti, že větší spon lépe odolává přísušku. Výsadbu provádíme postupně, nejdříve vyhrneme brázdy, necháme je vyhřát a provzdušnit a pak nejlépe navečer s přidáním kompostu zahrneme. Záhon přikryjeme netkanou textilií, zabráníme tak poškození vzcházejících rostlin přízemními mrazíky a výparu vláhy. Kypříme záhony, přitom likvidujeme první plevely a zjišťujeme, že nejlepší herbicid je ten plechový.

Provedeme finální úklid zahrady, čistota a pořádek ji dělají krásnou a zdravou. Pokud musíme hnojit průmyslovými hnojivy, použijeme plné hnojivo Cererit. Jakmile se na jabloních objeví fáze myšího ouška a práší líska, chemicky ošetříme broskvoně, jabloně, hrušně. Chemická ošetření zásadně aplikujeme před květem a po odkvětu, kdy je nenavštěvují včely! Než přistoupíme k chemickému ošetření, je lépe provést monitoring pomocí bílých lepových desek a teprve při silném napadení škůdci jej aplikujeme. Při přijatelném výskytu nám škůdce (květopas) provede zadarmo probírku plodů a ušetří náš čas.

Duben je obdobím květu, začínají kvést narcisy a tulipány. Pokud vzcházejí brambory, je čas na roubování za kůru. Pozor na měsíc! U broskvoní nastává období růžového poupěte a to je čas jejich řezu. Raději volíme krátký řez, tím docílíme menší násady plodů, ale zato velkých a krásně vybarvených. Zároveň zmlazujeme korunu a prodlužujeme tím její životnost.

Po řezu broskvoně ošetříme ještě Syllitem s přidáním pětiprocentní močoviny k rychlejšímu zhojení řezných ran a zároveň může pomoci broskvoni proti kadeřavosti.

V květnu okopáváme, přihrnujeme, zaléváme a hnojíme, nejraději dobře prokvašeným slepičím trusem. Jakmile pomine nebezpečí přízemních mrazíků, vysazujeme v kontejnerech předpěstované sazenice rajčat, paprik, okurek aj. Zakládáme nové a opravujeme řídké trávníky, udržujeme je nízké a provzdušněné pomocí ocelových hrábí nebo větších ploch vertikutátorem. Ošetřujeme přeroubované stromy povolením roubovacích pásek a přemazáním místa srůstu štěpařským voskem, aby se do nich nedostala voda. Jestliže nemáme jahody na fólii, nastýláme je dřevitou vlnou nebo jiným vhodným materiálem. Začínáme s letním řezem, vylamujeme vlky, udržujeme korunu vzdušnou, omezíme tím zejména výskyt houbových chorob a strom se nám odmění zdravým a krásným ovocem. Sklízíme první plody, např. zimolez kamčatský, třešně v prvním třešňovém týdnu (Adélka).

Hlavním tématem příštího článku bude hospodaření s vodou na zahradě.

 

Josef Štulpa

Další článek:
Předchozí článek: