Gymore a přednáška o islámu

Gymore a přednáška o islámu

Posledních pár měsíců se stěží vyhnu dnu, kdy nepadne zmínka o uprchlické krizi nebo o islamistech. Média nás zahrnují neuvěřitelným množstvím šokujících zpráv o aktuálním dění jak na Blízkém východě, tak u nás v Evropě. Z debatování nad otázkou ,,Co si myslíš o uprchlické krizi?“ se pomalu stává nový národní sport. Zkrátka a dobře, uprchlíci a islám se stali společenským tématem číslo jedna. A právě na téma islámu přijel na tišnovské gymnázium přednášet Jan Pacner, kaplan Univerzity obrany v Brně.

Přednášku zorganizoval projekt Gymore. Jedná se o skupinku studentů vedenou Štěpánem Špačkem, která na gymnáziu pořádá přednášky a diskuze se zajímavými osobnostmi z nejrůznějších oborů. Minulý rok Gymore zajistil například debatu s Jiřím Dienstbierem.

Na pana Pacnera čekala přeplněná učebna studentů a absolventů školy. První část přednášky věnoval představení islámu, a to především jeho historického vývoje, ideologie a učení. Druhá část přednášky, která byla vedena jako debata, se zabývala aktuální situací. Mezi prvními dotazy se samozřejmě objevil i ten, jehož odpověď zajímala všechny nejvíce. Co si přednášející myslí o uprchlické krizi a jak by ji řešil? Pan Pacner se přiznal, že vyhraněný názor nemá, ale že bychom těmto lidem měli pomáhat, avšak vždy v té míře, abychom neohrozili sami sebe.

Poté například zdůrazňoval, že mnoho věcí, které automaticky spojujeme s islámem, ve skutečnosti vůbec nejsou původu náboženského, ale kulturního. Popisoval, že uprchlíkům bývá Evropa líčena tak, aby si ji představovali jako nějaký kontinent spásy, který se o všechny příchozí postará. Díky takové zkreslené představě tito lidé skutečně opustí své domovy, a zajistí tak nový výdělek pro převaděče a další, kteří z uprchlické krize bohatnou.

V dnešní době, kdy nás média zaplavují informacemi, jejichž pravdivost není často možné ani ověřit, je velmi cenné, když dostaneme příležitost popovídat si s člověkem, který danému tématu opravdu rozumí a má o něm široké znalosti. Proto bych chtěla panu Pacnerovi a projektu Gymore poděkovat za uskutečnění této přednášky.

 

Natálie Káčová, studentka Gymnázia Tišnov

Další článek:
Předchozí článek: