Čtvrtá bluesová pomlázka

Čtvrtá bluesová pomlázka

V sobotu 19. března 2016 se od 18.30 hodin uskuteční v kulturním domě v Železném u Tišnova již čtvrtý ročník hudebního festivalu Bluesová pomlázka.

Opět vystoupí tři kapely, které se sice vesměs věnují bluesovému žánru, ale přesto se od sebe výrazně liší, takže o pestrost celého večera není třeba mít obavy. Úvodní set bude patřit sestavě Jan Spálený Trio. Protagonistu této skupiny snad ani není třeba blíže představovat, od dob někdejšího Apollobeatu na sebe upozornil již mnohokrát: koncem 70. let zhudebněním básní Vítězslava Nezvala Edison a Signál času, později sestavením vlastní kapely, z níž se postupně vytvořilo ASPM (Amatérské sdružení profesionálních muzikantů), jehož původní sestava s Petrem Kalandrou a Františkem Havlíčkem dnes u nás patří k legendám. Jan Spálený (zpěv, klavír, trubka) v současné době stále častěji koncertuje v komorním triu se synem Filipem (baskytara, tuba) a trumpetistou Michalem Gerou, s nimiž se představí i v Železném.

Jednou z nejzajímavějších současných slovenských bluesových kapel je duo Erich Boboš Procházka (zpěv, foukací harmonika) a Marek Wolf (kytara). Ve své tvorbě se zaměřuje na osobitá zpracování známých bluesových standardů, které jsou ovšem nekompromisně obnaženy až na dřeň a mnohdy přearanžovány téměř k nepoznání. Dvojice má za sebou dvě studiová alba Diversion a Inversion; její vystoupení na Bluesové pomlázce je součástí koncertů, které připomínají aktuální živé album vydané firmou Indies Happy Trails. Boboš je na Slovensku za dlouhá léta své hudební dráhy již téměř kultovní osobností tamější scény, kytary Marka Wolfa (včetně dvanáctistrunné) příjemně připomínají Neila Younga v doprovodu ke slavnému Jarmuschovu filmu Dead Man.

Protože jsou obě úvodní skupiny spíše intelektuálního rázu, na závěr bude nezbytně nutné rozbalit to něčím vysloveně přímočarým. Postará se o to pražská trojice Twisted Rod, vyznávající autentické dobové rockabilly 50. let. Její první album Bring It On Home! vydané v roce 2014 na labelu Rhythm Bomb Records se v roční anketě webu Famous Last Words dostalo až na páté místo například před Manic Street Preachers nebo Jerryho Leea Lewise. Nedávno kapela natočila opět v Německu druhé CD, které vyjde zhruba v době konání festivalu. Twisted Rod hrají ve složení: Filip Nesvadba (zpěv, kytara), Ondřej Vrátný (zpěv, bicí) a Petr Novák (kontrabas).

Jako vždy doplní v Železném hudbu i instalace fotografií. Po prezentacích Laca Červenáka (2013), Jindřicha Oplta (2014) a po kolekci tišnovských fotografů „Blues po česku“ (2015) byl tentokrát požádán o momentky z různých koncertů brněnský autor Jaroslav Buček.

Předprodej vstupenek bude probíhat zhruba od poloviny února v tišnovském knihkupectví paní Raškové na Brněnské ulici. Lístky budou samozřejmě k dostání i přímo na místě před zahájením akce. Kdo navštívil některý z předchozích ročníků „Pomlázky“, jistě dobře ví, že se na této akci vždy prezentovaly velmi kvalitní kapely, navíc takové, které v brněnském regionu jinak téměř vůbec nekoncertují. Není pochyb o tom, že tomu tak bude i tentokrát.

 

Václav Seyfert, redaktor TNKonec formuláře

Další článek:
Předchozí článek: