Zima 2016

Zima 2016

Trocha moudrosti našich předků:

– Kolik sněhu do Hromnic, tolik i po Hromnicích.

–     Únor bílý, pole sílí.

–     Mnoho mlh v únoru přivodí mokré léto.

Zimní měsíce nejsou pouze obdobím klidu, ale též přípravou pro jaro. „Jaro se tě zeptá, co jsi dělal v zimě.“

Od podzimu máme zahradu vyhrabanou, vyvápněnou a veškeré organické zbytky zkompostovány. V měsíci lednu uskutečňujeme činnosti, na které nebyl v období plné vegetace čas. Provádíme kontrolu stromů, přemýšlíme, co odstranit a naopak čím novým zahradu obohatit.

Opravíme a dokoupíme nářadí. Pokud je pod –5 °C, začínáme se zimním řezem ovocných dřevin a přitom pamatujeme na to, že mírný řez podporuje plodnost, ale silným řezem si pěstujeme dřevo. Odstraníme kolmo rostoucí výhony a odřezané větve nepálíme, ale rozdrtíme. Vzniklá drť je vhodným materiálem do kompostu nebo pro nastýlání bezplevelného pásu pod ovocnými stromy. Kontrolujeme uskladněné ovoce, přikrmujeme zahradní ptactvo, studujeme odbornou literaturu, účastníme se odborných kurzů, přednášek a degustací.

Dřívější zimní postřiky (Nitrosan, Arborol) ponecháme na období tzv. myšího ouška, protože nové postřiky vyžadují vyšší teplotu při aplikaci. Přehazujeme kompost a vyzrálý rozvážíme na trávník a pod ovocné stromy, bez kvalitního kompostu se nedá hospodařit. Nařežeme rouby osvědčených odrůd pro jarní roubování a řádně je uložíme ve vlhkém a chladném sklepě nebo v ledničce. Pomocí škrabky odstraňujeme z kmenů borku, kterou spálíme. Obsahuje zárodky škůdců a chorob, kmeny ošetříme vápenným mlékem s přídavkem fungicidu, což zamezuje vzniku mrazových desek.

V druhé polovině února začínáme s řezem révy vinné, odstraníme odplozené révy a ponecháme tažeň či tažně s předepsaným počtem plodných oček dle odrůdy, způsobu vedení a plochy. Zároveň tvarujeme jednoletou révu, pokud narostla alespoň do síly tužky tak, abychom dosáhli rovného kmínku. V případě, že je réva dostatečně vysoká, ji můžeme v plánované výšce (1 drát – 80 cm) ohnout nebo seříznout na jedno plodné očko nad drát (rýnsko-hesenské vedení). Rány ošetříme stromovým balzámem.

Koncem února připravujeme sadbu brambor k narašení či zakořenění. Raději použijeme certifikovanou sadbu nežli brambory z loňské sklizně.

Provedeme za příhodného počasí ošetření broskvoní proti kadeřavosti (Sulka new, Kuprikol, Šampion, chrání i proti namrzání), které opakujeme v období prášící lísky. Nakupujeme semena a kontrolujeme jejich klíčivost. Samozřejmě rozšíříme uvedené skutečnosti o vlastní zkušenosti, protože žádný moudrý z nebe nespadl a člověk se učí celý život.

 

Josef Štulpa

Další článek:
Předchozí článek: