Na cestách s AFK Tišnov – půlmistrem I. A třídy

Od posledního podzimního mistrovského utkání mužů a dorostu v I. A třídě ročníku 2015/16 uběhly tři měsíce, dva nám chybí do začátku jarní části. Utichly emoce, horké hlavy na jedné i druhé straně soupeřících stran snad vychladly.

Podívejme se na další neméně důležitou stránku týkající se atmosféry zápasů AFK Tišnov na hřištích soupeřů. Všech sedm zápasů mužů doprovázela početná sestava TJFTF (Tvrdé jádro fandů tišnovského fotbalu). Na tři z nich byl vypraven autobus.

První směřoval 6. září 2015 do Tasovic, soupeřem bylo místní B mužstvo. Jeli jsme pro tři body, přivezli jsme pouze jeden! Ten byl nakonec přijatelný pro obě mužstva. Bod pro nás zajistil v 65. minutě Jakub Krejčíř, od 46. minuty vedly Tasovice. Konečné skóre 1:1 nebylo cílem favorita z Tišnova. Domácí se těšili na start Mohameda Traorého a Petra Čoupka, oba však na hřišti chyběli. Tasovičtí fotbaloví experti nás připravovali na jednoho z příštích soupeřů v regionu, na FC Miroslav.

Tento celek z městečka s třemi tisíci obyvateli měl být pro náš celek malým strašákem. Víc než soupeř nás však překvapilo 10. října větrné, studené počasí, které v tomto prostoru řádilo. Příznivý vývoj zápasu pak umožnil absenci na hřišti Traorému, který tuto skutečnost s úsměvem přivítal. O výhru v Miroslavi se postarali Hansl Ladislav (2), Sodomka Tomáš, Zdražil Tomáš, Diouf El Hadji a Chlup Martin. Právě posledně jmenovaný střelec svou první vstřelenou brankou v I. A třídě upoutal přítomné fanoušky v Miroslavi svým spontánním, úsměvným a bezprostředním projevem.

V Miroslavi přišlo i malé pohlazení v podobě chvály na Tišnov, konkrétně Rehabilitačního zařízení paní Emilie Vallové. Přítomná domácí mladá fanynka se s neskrývanou otevřeností svěřovala se svým problémem. Jednalo se o těžký zdravotní stav její dcerky. Řešení přes zdravotní zařízení v Břeclavi, Znojmě, Brně, a dokonce i v Rakousku k ničemu nevedla. Konečnou stanicí byl Tišnov a Emilie Vallová. Děvčátko se dnes díky její péči a trpělivému dojíždění z Miroslavi do Tišnova těší zdraví jako jiné děti. Nejen body z Miroslavi pohladily na duši.

Jinak je třeba zmínit velice pěkné zázemí fotbalové Miroslavi, příjemní hostitelé pro nás připravili pohodovou, i když studenou fotbalovou neděli. Milé loučení s tímto městečkem ležícím 45 kilometrů od Brna a 27 kilometrů od Znojma podtrhl i pohled z autobusu, rovinatý terén v oněch místech narušuje nejvyšší bod, kterým je 301 metrů vysoký Markův kopec. Třetí autobusová výprava TJFTF směřovala v neděli 8. listopadu do Šlapanic. Už v 10 hodin vyrazil autobus firmy Bedřicha Hliněnského spolu s dorostenci do pěkného stánku místního SK Šlapanice. Šlapanice byly vůbec posledním soupeřem našeho dorostu a mužů v podzimní části ročníku 2015/16. Dorostenecký zápas začínal již v 11.45 hodin. V 59. minutě vedli domácí 2:0, ale strhující závěr našich kluků přinesl ovoce. V 75. minutě bezpečně proměněnou brankou z penalty Feifer Adam a v 90. Koutný Denis zajistili konečný stav 2:2. Rozčarování domácích bylo veliké, doufali, že vše napraví muži SK Šlapanice a uštědří Tišnovu první porážku v soutěži.

Rekordní návštěva v Šlapanicích v počtu 250 diváků byla svědkem dramatického zápasu. Řadě šancí byla v cestě už jen branková konstrukce, přišla 52. minuta a domácí šli do vedení. Ale borce z podhůří Vysočiny tento stav jen vyburcoval k většímu tlaku, jehož výsledkem byla v 67. vyrovnávací branka z kopačky Mohameda Traorého. Výbuchy nadšení pro hosty z Tišnova přišly v 85. minutě, kdy Ladislav Hansl ukončil marný boj domácích o skalp vedoucího celku soutěže. Zasloužená výhra 2:1 a tři body pro Tišnov byly na světě. Potvrdily sedmibodový náskok po podzimní části před druhým FC Kuřim. Pohled na tabulku po podzimní části soutěže jistě potěší každého fanouška AFK Tišnov. Statistika střelců sděluje, že náš Momo je v čele se sedmnácti brankami, druhé místo s deseti patří našemu Ladislavu Hanslovi spolu s kuřimským Františkem Kuldanem. V kolonce proher je roztomilá nula, plusových sedmnáct bodů potom napovídá mnohem víc. Šest domácích zápasů bylo vítězných, z venku se dovezlo právě těch sedmnáct bodů. A u všech venkovních utkání bylo i TJFTF. Třikrát autobusem a čtyřikrát po vlastní ose.

Za dva měsíce se rozjedou další boje jarní části I. A třídy. Zimní příprava na jaro začala, výsledky úporného snažení o mistrovské body budou známy až třetí víkend měsíce června. Nejen TJFTF přeje úspěšné tažení jarní částí a naplnění všech záměrů vedení AFK Tišnov.

Jaromír Pacek

Další článek:
Předchozí článek: