Máte evidovánu adresu trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny?

Máte evidovánu adresu trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny?

Od 1. 1. 2016 jsou pro Vás ukládána oznámení o uložení zásilky a výzvy
s poučením na ohlašovně, v jejímž správním obvodě máte hlášen trvalý pobyt.

 

Uložením oznámení o uložení zásilky a výzvy s poučením na vhodném místě v sídle ohlašovny jsou po uplynutí lhůty deseti dnů splněny podmínky fikce doručení; desátým dnem se považuje písemnost za doručenou.
Upozorňujeme, že i nepřevzatá písemnost nabude právní moci a stane se tak vykonatelnou. Nevyzvednutí písemnosti adresátem neznamená, že po adresátovi nikdo nic nemůže chtít, protože o tom nebyl srozuměn.

Řízení pokračuje dál! Nepřevzetím pošty je možné promeškat např. lhůtu na odvolání a poškodit takovýmto chováním pouze vlastní osobu.

Může se stát i Vám!

§ Pan K. má evidovánu adresu místa trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny, fakticky však bydlí v bytě u své přítelkyně. Často jezdí autem a při svých cestách se občas dopustí dopravního přestupku. Postupně má v registru řidičů zapsáno 12 trestných bodů, o čemž je mu zasláno oznámení obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Proti provedení záznamu mohl pan K. podat námitky, ale poštovní zásilku si nepřevzal a v důsledku fikce doručení začala běžet lhůta pro podání námitek, kterou pan K. promeškal. Obecní úřad obce s rozšířenou působností  následně uložil rozhodnutím panu K. sankci spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, přičemž rozhodnutí bylo rovněž doručeno fikcí. Do 5 dnů od nabytí právní moci rozhodnutí byl pan K. povinen odevzdat řidičské oprávnění, tuto povinnost nesplnil a spáchal tím přestupek, za který mu byla uložena pokuta 10 000 Kč. O sankci se pan K. dozvěděl při namátkové kontrole provedené Policií České republiky. Následně může být obviněn z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.

§ Pan J., kterému byl po rozvodu zrušen údaj o adrese místa trvalého pobytu, a místem nového trvalého pobytu se stala adresa sídla ohlašovny, ukončil před třemi lety svou podnikatelskou činnost. Z podnikání mu zůstal dluh na zdravotním pojištění ve výši 20 000 Kč. Tento závazek nehradil. Po třech letech, kdy nekomunikoval a nepřebíral poštu, protože dojížděl za prací a na dluh zapomněl, začal dlužnou částku vymáhat exekutor. Dlužná částka se vyšplhala až na 50 000 Kč. Exekuce byla nařízena srážkami ze mzdy, rozhodnutí si pan J. nevyzvedl a na základě fikce doručení nabylo rozhodnutí právní moci. O exekuci se pan J. dozvěděl následně až od svého zaměstnavatele.

Další článek:
Předchozí článek: