Betlémy a betlémáři v Předklášteří

Betlémy a betlémáři v Předklášteří

Tradiční předvánoční výstava betlémů v prostorách obecního úřadu v Předklášteří se blíží a opět to jistě bude výjimečná a příjemná adventní událost. Na loňské hojně navštívené vánoční výstavě s ná- zvem Betlémy v pohybu a v čase(ch) se nám podařilo shromáždit šestnáct unikátních pohyblivých betlémů a velký zájem veřejnosti byl způsoben mimo jiné také díky zrestaurovaným betlémům z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Předklášteří a z kostela svatého Václava v Tišnově.

Laťka pro přípravu té letošní očekávané výstavy tak byla nastavena pěkně vysoko. Přesto se ji, věříme, podaří překonat i tento rok. Posuďte sami, co vás čeká. Pořádající společnosti Art Periscope se totiž podařilo na akci pozvat výtvarníky a tvůrce betlémů, kteří budou přímo během výstavy v Předklášteří předvádět návštěvníkům svoje umění. Nebylo to však vůbec jednoduché zrealizovat, protože předvánoční doba je pro betlémáře stejně náročná jako např. pro sedláka období žní, tedy nejvyšší sezóna.

Tato naše tradiční regionální adventní výstava však má už za celou dobu svého konání dobrý zvuk i mezi samotnými betlémáři, a  tak se nakonec záměr podařil a  svoji aktivní účast na akci přislíbil úctyhodný počet – hned 26 umělců z celé České republiky. Máme se tedy opravdu na co těšit. Betlémáři a  jejich prezentace budou po dobu výstavy rozděleni do dvou víkendových dnů, a  návštěvníci tak budou moci vždy od 14 hodin vidět např. tvůrce třešťských a  třebíčských betlémů, autory betlémů pohyblivých, dřevěných, keramických nebo perníkových, dále nejmladšího (9 roků) i  nejstaršího tvůrce betlémů (80 let), vyřezávání dřevěných figur motorovou pilou, paličkování betlému nebo tvorbu z vizovického a slaného těsta, ze šustí a kamenů, výrobu skleněných vitráží a  figurek a  mnoho dalšího.

Řadu z  vyrobených vánočních doplňků a  betlémů si budou moci samozřejmě návštěvníci zakoupit. Zajímavým doplněním výstavy bude autorská prodejní výstava vánočních snímků fotografa Michala Beneše, která se uskuteční při příležitosti jeho malého životního jubilea. Stálí návštěvníci našich předvánočních akcí se určitě na spoustě jeho fotografií poznají a najdou. K milé adventní atmosféře přispěje svým vystoupením v  sobotu 12.  prosince zpěvák Jiří Helán a  v  neděli 13.  prosince pak kytarista Marek Kubát se svými žáky ze ZUŠ v  Tišnově. Dobrá medovina a  voňavý punč zpestří všem přítomným zážitek z  této jedinečné výstavy, která je letos pořádána také při příležitosti pětadvaceti let trvání Českého sdružení přátel betlémů. Již tradičně ji zajistila společnost Art Periscope ve spolupráci s OÚ v Předklášteří. Navštívit ji můžete od 11. do 13. prosince 2015, vždy od 9 do 18 hodin. Finančně letošní výstavu podporují obec Předklášteří, JICOM spol. s r. o. a společnost Art Periscope.

Zdeněk Jílek, Art Periscope

Hlavním sponzorem webové verze pro Prosinec 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: