Podzimní příroda

Podzimní příroda

Kalendář napovídá, že podzim oficiálně začíná 23. září a končí 21. prosince. Toto roční období vytváří v přírodě úchvatné barevné scenérie, které upoutávají naši pozornost. Každý má svoje oblíbená místa k procházkám, mezi něž patří parky, kaštanové aleje, rybníky, louky, lesy a sady. Pro některé z nás je dokonce podzim hezčí než jaro. O jeho krásách se můžeme přesvědčit na fotografiích, jejichž inspirací je podzimní příroda.

Proč listí na podzim mění svou barvu a opadává? Změna barvy listů je složitý proces. Tak tedy stručně a zjednodušeně. V červeném listu probíhají jiné „přebarvovací“ procesy než ve žlutém. S odcházejícím létem klesá aktivita fotosyntézy a pomalu se začíná rozkládat i zelený chlorofyl. Ten uvolňuje místo pro žlutá a oranžová barviva, která se nazývají karotenoidy. V listech vznikají proto, že tvoří stabilní molekuly, které odfiltrovávají ultrafialovou složku slunečního záření, jež by jinak chlorofyl poškozovala. K vidění je tak škála podzimních barev od žluté až po červenohnědou. K pestřejšímu vybarvení listů přispívají nejméně tři faktory. Sucho, intenzita slunečního záření a chlad – nikoli mráz. Fotosyntéza je jedním z nejdůležitějších dějů v přírodě, základ života na Zemi. Biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energii chemických vazeb.

Podzimní krása není každý rok stejná, nejpestřeji se listy zbarví v případě, že nastanou všechny příznivé podmínky současně. Krátí se dny, noci jsou chladné, zvyšuje se sucho, což má za následek změnu barvy listů. V lesích se nám pak nabízí pěkná podívaná. Není větší odměnou pro fotografa než ta, kterou mu dává barevná podzimní příroda. Tajně vždy doufám, že mi poskytne alespoň jeden krásný podzimní víkend, abych si mohl vychutnat všechny ty krásné barvy podzimu v její nekonečné náruči. Jsem rád, když příroda ukáže svoji vlídnější tvář a nakonec se podaří vytvořit poutavé podzimní snímky. Ačkoliv podzim není díky své sychravosti příliš oblíbeným ročním obdobím, může se stát velmi inspirativní. Padající listí všech odstínů, červenooranžové plody jeřabin, tmavě hnědé kaštany a již slábnoucí sluneční paprsky dělají z podzimní přírody hotový ráj na zemi. Alespoň část této barevnosti a atmosféry si můžeme přenést i do svých domovů, ať už s pomocí doplňků v příjemných podzimních barvách, či dekorací, které si zvládneme vyrobit sami. I podzimní móda je inspirovaná přírodou a jejími barvami.

Josef Permedla

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: