Legenda slovenského beatu Pavol Hammel v Železném

Legenda slovenského beatu Pavol Hammel v Železném

Mezi říjnem 2013 a březnem 2014 probíhal v místní knihovně v rámci Univerzity volného času poslechový cyklus Petra Gratiase Kapitoly z historie československé rockové hudby. Seriál měl být uzavřen živým vystoupením skupiny Jazz Q Martina Kratochvíla, které se uskutečnilo v říjnu loňského roku v Železném. Návštěva této akce i její následný ohlas byly ale tak povzbudivé, že uzavření cyklu bylo nakonec posunuto víceméně na neurčito a lektor se rozhodl každý rok představit zdejším fanouškům přímo na koncertě jednu z legend tohoto žánru u nás. Tentokrát to tedy bude Pavol Hammel, který se v sobotu 7. listopadu už od 17 hodin představí opět v kulturním domě v Železném za doprovodu hráče na klávesové nástroje Petera Preložníka.

PAVOL HAMMEL (*7. 12. 1948) pochází z muzikantské rodiny. Již v dětství se po vzoru svého otce stal houslistou a v Železničářském uměleckém souboru se potkal s vrstevníky Petrem Sallerem, Vladimírem Kaššayem a Františkem Machatsem, s nimiž založil skupinu The Jets, hrající repertoár kapel The Shadows, The Ventures a Die Sputniks. Později se název změnil na slovenské Prúdy a v roce 1964 skupina získala první místo na celoslovenské přehlídce beatových skupin. O tři roky později došlo k prvním personálním změnám, mimo jiné se stal členem skupiny i hráč na klávesové nástroje Marián Varga a objevili se už také pozdější kmenoví textaři Kamil Peteraj a Boris Filan.

Na 1. československém beatovém festivalu v Praze získaly Prúdy cenu za nejlepší texty. V roce 1969 vyšla první dlouho hraná deska Zvonky, zvoňte, nahraná v nejslavnějším složení Hammel-Varga-Frešo-Mallý. Album patří dodnes k pokladům naší rockové hudby, ale všichni hudebníci s výjimkou Hammela po jeho vydání kapelu opustili. Varga si založil Collegium musicum a na natáčení dalšího LP Prúdů Pokoj vám (jehož vydání nakonec režim zakázal a objevilo se na trhu až po jeho pádu) už se podílel jen jako host. V následujících létech Prúdy v neustále se měnícím složení vydaly velké množství alb a kromě toho vycházely i speciální společné projekty Hammela s Vargou, z nichž se zejména Zelená pošta stala kultovní lahůdkou pro fajnšmekry. Další z těchto alb Na II. programe sna získalo v roce 1977 Cenu Melodie, v roce 1989 pak vyšel třetí společný počin Všetko je inak. V roce 1976 Pavol Hammel absolvoval Právnickou fakultu UK v Bratislavě. Pracovně působil mj. i ve slovenském vydavatelství Opus. Je ženatý a má dvě dcery.

Po roce 1990 se na sérii koncertů Comeback a Comeback II objevily Prúdy v nejsilnějším legendárním složení. V roce 1998 se členem kapely stal také Peter Preložník. I v novém století Hammel vydával s různými spoluhráči celou řadu desek, vystavoval svoje obrazy a věnoval se také občanské profesi koncertního promotéra. Za vrchol své tvorby považuje hudbu k baletu Everest (2007), pod jejímž vlivem brzy poté vydal album Nočná galéria, kterou renomovaný český publicista Jiří Černý pokládá za jeho vůbec nejlepší desku. Dosud posledním CD je live nahrávka s Jihočeskou filharmonií.

PETER PRELOŽNÍK (*6. 7. 1970) je považován především za jazzového pianistu. Pochází ze Šurian, v Bratislavě studoval hru na klavír. V roce 1988 založil skupinu THS Band, jeho hudební orientace pak směřovala zejména k fusion music, mj. v kapele Bossa Noha. Spolupracoval rovněž s Jožo Barinou, Andrejem Šebanem, Silvií Josifoskou, Matúšem Jakabčicem nebo Dodo Šošokou. Od roku 1999 je současně členem legendární skupiny Fermáta. Pavla Hammela pravidelně doprovází na klávesy při koncertech konaných v duetu.

Protože koncert v Železném skončí již zhruba v 19 hodin a „načatý“ večer bude ještě dlouhý, pořádají místní rockoví nadšenci i „afterparty“, na níž zhruba od 20 hodin zahraje pamětnická skupina Rocky Eagles z Brna a budou promítnuty hudební filmy Jaroslava Bučka. Komu Hammelův koncert postačí, může se ze Železného do Tišnova vrátit běžnou autobusovou linkou, která jede v 19.15 prakticky přímo od místa konání akce. Ti, co setrvají, budou na místě požádáni o dobrovolné vstupnéna zbytek večera, neboť předprodej vstupenek za 150 Kč (od konce září v knihkupectví paní Raškové na Brněnské ulici) se bude týkat pouze Hammelova koncertu. Ten se uskuteční za finanční podpory města Tišnov.

Václav Seyfert st.

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: