Moji spolupracovníci byli úžasní

Moji spolupracovníci byli úžasní

hodnotí práci na výmalbě tišnovského podchodu její autor Vladimír Kiseljov

27 dní. Tolik času uteklo od červnového zahájení výmalby tišnovského nádražního podchodu až po červencové slavnostní ukončení práce. Nyní už Tišnovany na jejich cestách na nádraží doprovází hotová výmalba umělce Vladimíra Kiseljova, který pochází z Boskovic a vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně.

Jaký máte z dokončeného díla pocit, vyšlo všechno podle Vašich plánů?
Všechno vyšlo podle mých představ, skončil jsem dokonce s výmalbou dříve, než jsme plánovali. Myslím si, že výsledek je povedený a spolupracovníci byli úžasní.

Pracovali na výmalbě jen Tišnované, nebo i lidé odjinud?
Myslím si, že to bylo tak půl na půl. V podchodu maloval třeba Tomáš Polehradský, který je obchodní ředitel ve firmě v Praze a jezdil ve dvě hodiny odpoledne z Prahy do Tišnova, pracoval do desíti hodin a potom jel zpátky. Jezdil sem pracovat skoro každý den. Velmi si toho vážím. Byli tady i lidé z Brna, jezdily sem každé ráno v devět hodin i důchodkyně, které odjížděly nazpět do Brna v 17 hodin. Lidé vybarvovali opravdu tak, jak jsem jim řekl, nic nepokazili, spolupráce s nimi byla moc příjemná. Celkem v podchodu pracovalo přibližně padesát vybarvovačů a asi šest vybarvovačů každý den. Zbytek se střídal po hodině nebo dvou. Někteří přišli jen jednou a už tu víckrát nemalovali, ale byli spokojení s tím, jaké to bylo.

Nebojíte se, že Vaši výmalbu poničí vandalové?
Na malbě je protisprejový lak, takže si myslím, že nebude poškozená. Za výmalbu se postavilo město, budou ji hlídat pracovníci security a pravděpodobně kamery, v podchodu bude hrát hudba. Myslím si, že lidé pochopili, že je výmalba kompletním uměleckým dílem, a kdyby ji zničili, bylo by to stejné jako zničit třeba výmalbu kostela. V případě, že někdo ničí kostely, tak už potom není co řešit.

Můžete popsat, co mohou lidé ve Vaší výmalbě v podchodu vidět?
Když návštěvníci podchodu vejdou směrem od Tišnova, procházejí živlem země, ve kterém je většina Tišnova. Je tam radnice, Tišnov je znázorněn jako ležící žena s Květnicí a rozhlednou. Dále je součástí výmalby živel vzduchu, kde je zachycena rozhledna a morový sloup. Také je tam spousta symbolických výjevů, dítě provázející podchodem a symbolizující prvotní čistý záměr toho, co víme, že chceme dělat. Dítě také možná něčemu učí své rodiče. Pak je v podchodu živel vody, ve kterém je brněnský Parnas, tedy velryba, která má na hlavě Petrov, Špilberk, mořskou pannu a spoustu andělů. Jsou tam i děti, které se potápějí do hlubiny pro poklad, kterým je perla. Součástí výmalby je i Brána nebes v živlu ohně, kde se spojují všechny živly dohromady a dochází k harmonii a spojení protikladů.

Na co dalšího se teď chystáte?
Další výmalby asi přijdou brzo, očekávám nabídky nádraží, hal nebo veřejných prostranství. I nějaké kostely třeba rád uvítám. Nyní je ale přede mnou premiéra opery, pro kterou jsem napsal libreto a také ji režíruji a vytvářím scénu i kostýmy. Čeká mě spousta dalších projektů, třeba výstavy v Praze nebo Německu. Pokud přijde nabídka, určitě udělám rád něco dalšího i v Tišnově. Teď tomu dáme čas.

Eva Nováčková, Kateřina Beranová

Hlavním sponzorem webové verze pro Listopad 2015:inzerce

Další článek:
Předchozí článek: